Следвайте ни

Как да оцелеем в най-горещия ден от седмицата

viber icon

Екстремни температури се очакват днес, жълт код е обявен за много от областите в страната. Очаква се живакът в термометрите да достигне 40 градуса на много места. Вчера в Пловдив имаше шест сигнала за топлинни удари под тепетата, като един е бил за бебе.

Заради очакваните страшни горещини, лекарите съветват пациентите да не се самолекуват, ако получат топлинен удар.  В горещините трябва да се пият повече течности, да се избягва излизане навън в най-топлата част на деня и  да се стои повече на сянка.

Храната

Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. 

Без голяма температурна разлика в стаята и навън

Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е стресова за организма. Специалистите съветват да не допускаме разлика между температурата в стаята и навън повече от четири - шест градуса.

Леки дрехи и шапка

Хубаво е  в жегите да носим леки дрехи, да не са стегнати по тялото. Добре е те да са свободни около тялото и от естествени материи. Препоръчително е да са в светли цветове, за да не привличат слънцето.  Добре е на главата, когато се излагаме на слънце, да имаме шапка, която да ни предпазва.

Правилното дишане

Правилното дишане е ключ към доброто състояние през лятото. Вдишвайте бавно, задръжте леко дъха си и след това издишайте също толкова бавно. Повтаряйте упражнението 10 пъти всеки път, когато ви стане топло. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?