Следвайте ни

Как да научим детето да пие повече вода

viber icon

Водата е от изключително значение за здравето на детето - хидратира, регулира телесната температура, подпомага да се избегнат инфекции. Адекватният прием на течности, наред с правилното хранене, е от особено важно значение за подрастващите. Водно-солевият баланс при тях е деликатен, поради все още несъвършените механизми на терморегулация и незрялата отделителна функция. Малките деца по-лесно се обезводняват. Но понякога да стимулираме малчуганите да пият повече вода може да се окаже една нелесна за постигане задача. Те не винаги разпознават ранните етапи на жаждата, което ги прави особено уязвими, когато спортуват или играят на открито най-вече в горещите летни месеци. Децата обичат да тичат, да играят и непрекъснато са в движение. Често са толкова погълнати от забавленията си, че дори не осъзнават, че са ожаднели.

Колко вода е нужно да приемат децата?

В детския организъм се съдържа повече вода и телесната повърхност е относително по-голяма спрямо теглото, в сравнение със същото съотношение при възрастните. Поради това тя много по-лесно се изпарява през кожата, което би могло да доведе до обезводняване, ако не се възстановят загубите. Потребностите на децата от вода са над три пъти по-високи, в сравнение с тези на възрастните, които са 40 мл/кг телесна маса. Kоличеството, което се препоръчва на подрастващите зависи от възрастта, пола, темпа на растеж, начина на хранене, двигателната активност, здравословното състояние, температурата на въздуха, влажност и общото здравословно състояние.

През лятото трябва ли да се увеличи приемът на вода?

Да, през топлите месеци е задължително да се дава повече вода. В среда със сух климат и висока околна температура загубата на вода се увеличава с 10% за всеки градус над нормалната температура.

Обръщайте внимание каква вода давате на децата.

На пазара се предлагат безброй опции от бутилирана вода, но в повечето случаи те не са подходящи за малките членове на семейството. Педиатри съветват да избирате внимателно, между минералната, изворната и трапезната, най-подходяща е изворната. Безспорно водата за деца трябва да е с приятен, свеж вкус и гарантирано качество – микробиологично чиста, без вредни примеси и замърсители. Няма по-добър избор на вода от изворната, която е добита от защитени екологично чисти региони. Винаги избирайте за детето такава с ниска минерализация, неутрално pH и с ниско съдържание на флуор(под 0,7ml/l). Това количество е достатъчно за профилактика на кариеси и не създава риск от натрупване в организма. Идеалният вариант е неутралната вода, която регулира алкално-киселинния баланс в тялото и спомага за пълноценното усвояване на минералите. Уникалният баланс на елементите в изворната вода „Бачково“ я правят подходяща за всекидневна употреба и е предпочитан избор за консумация от семейства с деца.

Как да стимулираме детето да пие повече вода?

Най-важното е всекидневно да им напомняме колко е важна водата, за да са здрави и енергични. Разговаряйте с детето за правилната хидратация. Мотивирайте го да пие повече вода, предлагайте през целия ден, а не само при поискване. И ако за повечето възрастни е ясна ползата, при децата, особено ако те са по-малки, често се случва улисани в игри да забравят да пият нужните количества от нея. През повечето време децата не осъзнават, че са жадни, погълнати от тяхните забавления. Добре е още от малки децата да бъдат подканяни да пият вода и да им бъдат създадени навици да приемат повече течности. Когато шишенцето е пред очите им, без да усетят, ще посягат към него през целия ден и ще поддържат водния баланс в организма. Добре е винаги да подсигурявате  бутилка вода, която да взимат при излизане на разходки, в училище или за детска градина. Предложете им такава с интересна за тях визия, с цветна капачка и забавен етикет. Удобна, лека, илюстрирана с любим приказен герой, бутилката ще носи радост на  детето. Дайте личен пример, като се стараете и вие самите да употребявате повече вода. Родителите са тези, от които зависи изграждането на този полезен навик. Децата копират поведението на възрастните. Редовно пийте вода и детето ще прояви интерес към нея. Малчуганите освен това харесват ритуалите. Може да създадете „воден“ ритуал – пийте чаша вода веднага след събуждане сутрин, нека това забавление стане част от Вашите незабравими моменти заедно. Старайте се да го информирате, че тя е изключително важна за неговото здраве. Поощрявайте детето да утолява жаждата си с вода. Хидратацията трябва да се превърне в естествен процес, който да осигури правилното функциониране и израстване на детския организъм.

 

 

 

Коментари (2)

sando

21.05.2020 | 16:02

Sprete da mu nalivate na deteto Coca-Cola ba

Отговори
1 0

Кирчо Паприков

21.05.2020 | 14:59

Извинете, Детето ми вода от реката ли ще пие?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?