1939

Как да консумирате въглехидрати без да повишавате кръвната захар

Въглехидратите са съществена и незаменима част от храненето. Те са един от основните източници на енергия за тялото. За да функционира правилно и за да осигури нужните енергийни ресурси, организмът се нуждае от захари, нишесте, фибри, всички от които са различни видове въглехидрати.

Всички въглехидрати се разграждат до захари по време на храносмилането и метаболизирането им, според Клиника Кливланд. Усвояването на някои от тези въглехидрати предизвиква по-висок скок в нивата на кръвната захар. В отговор на този процес се освобождават по-големи количества инсулин, което при инсулинова резистентност или диабет тип 2 може да доведе до неправилно обработване и усвояване на глюкозата, пише  az-jenata.bg .

И все пак, има един вид въглехидрати, които не предизвикват скок в нивата на кръвната захар. Това са фибрите.

Фибрите насърчават доброто здраве на червата, намаляват сърдечносъдовия риск, риска от диабет, лошия холестерол, заявява доктор Ейми Краник, диетолог пред everydayhealtth.com, цитирана и от healthdigest.com. Фибрите не изискват освобождаване на инсулин за обработката им. Така че те не въздействат като останалите въглехидрати, но въпреки това доставят на организма нужните вещества и енергия.

Защо е важно да добавите повече фибри към диетата?

Ако имате диабет тип 2, инсулинова резистентност, метаболитен синдром или просто искате да намалите захарите, включете повече фибри в храненето си. Ако те вземат превес във всяко хранене през деня, това ще намали нуждата от инсулин за разграждането на захарите. Като резултат от този процес ще се предотвратят резките и високи скокове в нивата на глюкозата в кръвта. Консумацията на повече фибри води до общо балансиране на кръвната захар.

Плодовете, зеленчуците, бобовите са сред примерите за храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захари и нишесте. Повечето от тях са с нисък гликемичен индекс. Това означава, че фибрите е много по-малко вероятно да предизвикат скок в кръвната захар от останалите въглехидрати.

Сред храните с нисък гликемичен индекс и богато изобилие от фибри се нареждат още броколи, карфиол, моркови, аспержи, зелен фасул, горски плодове, кайсии, праскови, ябълки с кисел вкус, всички зеленолистни зеленчуци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?