Следвайте ни

Как да излъжем доматите да узреят по-бързо СЪВЕТИ

viber icon

Ако сте откъснали доматите по-рано, най-добрият начин да узреят е да ги поставите до ябълки или банани. Ябълките и бананите отделят eтилен газ, който ускорява процеса на зреене.  

Доматите са един от най-добрите източници на калий. Калият помага за регулирането на високото кръвно налягане и освен това намалява риска от сърдечно заболяване. Една порция домати носи над 10% от дневната хранителна нужда от калий.  

Доматите имат и антисептично действие. Пиенето на пресен доматен сок помага срещу възпаления или тромби в кръвта. Витамин С и бета-каротинът пък са отлични антиоксиданти и помагат за неутрализирането на свободните радикали.  

Ако искате да имате чиста кожа, яжте домати. Високото съдържание на витамин С в домата отпушва порите, оставяйки кожата мека. Маската с домати, освен че омекотява, избелва кожата.

В миналото доматите са считани за отровни. Европейските градинари са ги отглеждали като екзотично декоративно растение. Във Франция са ги засявали около беседките. В холандски книги от ХVI век е написано, че доматите са служили за украса на градините в Антверпен, докато в Англия се занимавали с отглеждането на доматите в оранжерии. Най-много домати се отглеждат в Китай - 16% от общото световно производство на домати.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?