1553

Как да боледуваме по-малко и да живеем по-дълго?

Лекари, икономисти и специалисти по обществено здраве дискутираха как може адекватно да се намали рискът за здравето ни от вредни храни, алкохол и цигари.

Международната медийна среща на тема „Намаляване на вредата от рисковите фактори: по-добра защита на по-ниска цена“  бе част от от Осмата научна конференция „Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания“, организирана от „Арбилис“.

Статистиката на болестите, свързани с вредните навици, сериозно ще се промени, а хиляди животи могат да бъдат удължени само с промяна на потребителското поведение. Намаляване броя на инфарктите, инсултите, онкологичните, респираторните и метаболитните заболявания е възможно с адекватни държавни политики и програми, което би довело до редуциране с милиарди на обществените разходи за здравеопазване в ЕС.

„В Словакия могат да бъдат избегнати почти 14 хиляди смъртни случая годишно, ако изпълняваме мерки за превенция и предоставяме подходящо лечение“, каза един от чуждестранните гости на събитието - експертът по обществено здраве Мартин Сматана, който има солиден професионален опит в здравните фондове и системи на Англия, Чехия и Словакия.

„Най-добре в тази област се справят Испания, Италия и Исландия и виждаме, че те правят много за превенцията на заболяванията. Общото между тези три държави е и по-добрият начин на хранене - употребяват се по-малко сол и захар, храната е тип Средиземноморска диета - предимно с риба и зеленчуци. Това не е така нито за Словакия, нито за България“. Най-нездравословно се хранят в Унгария и Словакия, сочи статистиката.

Експертът от Словакия посочи в своя анализ, че при премахване на трансмазнините чрез 30% данък върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и 10% субсидиране на плодовете и зеленчуците биха могли да се стимулират по-добри хранителни навици.

Така могат да се предотвратят около 4000 смъртни случая в Словакия всяка година, а наред със спасените животи това може да спести 40 млн. евро годишно в бюджета за здравеопазване. Други аспекти на по-здравословно хранене (например доближаване до Средиземноморската диета) може да спестят допълнителни 200 млн. евро годишно от разходите за лечение на сърдечносъдови заболявания, а още могат да бъдат спестени от превенцията на диабет и рак.

 

20% българи по-малко в болница,

ако половината пушачи откажат цигарите

Намаляването на вредата от всички отговорни за развитието на хронични незаразни заболявания рискови фактори може да бъде ключово за подобряване на общественото здраве и за положителна промяна в смъртността и годините неработоспособност.

„В днешната реалност има редица фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене, които не могат да бъдат напълно предотвратени, но нивото на риска може да се промени така, че да се редуцира негативния ефект върху човешкото здраве. Ние никога няма да сме перфектни по отношение на рисковото си поведение.

Но можем да контролираме риска, стига да сме добре информирани как да намалим вредата за обществото като цяло“, каза проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

При равни други условия, изчисленията на ЕКИП показват, че ако през 2020 г.  половината пушачи в България бяха преминали към нагреваеми тютюневи изделия, то това би намалило хоспитализациите от сърдечносъдови, онкологични и респираторни заболявяния с 15-20% на година и би спестило 1,8 млрд. лева обществени разходи за лечение и нетрудоспособност, сочи докладът на българските икономисти.

Изчисленията им също така показват, че през 2019 г. пропуснатите ползи за икономиката, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4,4 млрд. лв., или 3,7% от БВП. Заболеваемостта от същите диагнози спада с 22% при прилагане на политика за намалена вреда от тютюнопушенето в Германия, показва друг експертен анализ.

 

Експертът Мартин Сматана от Словакия:

Наднорменото тегло при децата

е проблем №1 в общественото здраве

В специално интервю за в. „Марица“ експертът по обществено здраве Мартин Сматана от Словакия предлага да се организират кампании, насочени едновременно към младите хора и бизнеса.

- Говорите за нездравословната храна, за вредата от никотина и алкохола… Може ли чрез кампании, насочени към младите хора, да помогнем?

- Проблемът е, че е необходимо едно цяло поколение да бъде ангажирано, за да отгледаме здравословно мислещи хора. В Словакия всяко училище трябва да има сестра, която да образова учениците, да прави чести сесии с тях и да ги учи как да се грижат за себе си, как да водят здравословен живот. От миналата година има такава практика в началните училища.

- Предоставяте ли информация за опасността от свръхконсумирането на сладки храни?

- Би трябвало, но няма и един правителствен проект, няма стратегии как да се извърши. Една от идеите ни е да подобрим всяка стратегия, която Словакия има досега, и да предложи нова, която да е фокусирана върху ключовите области. В предишни години имахме някои кампании, но в момента няма такава.

- По време на дискусията проф. Георгиев спомена за нарастващата хранителна индустрия с цел печалба. Хората не живеят много здравословно, защото се хранят с вредни храни. Имате ли такъв проблем в Словакия?

- Имаме, да. Не съм сигурен относно печалбите на компаниите, но ако погледнете индекса на телесното тегло на младото поколение, то се покачва всяка година. Като част от това проучване имахме срещи с представители на индустриите, произвеждащи захарни изделия, напитки, тютюн, алкохол и обсъдихме какво могат те да направят, но с какво можем и ние да бъдем полезни.

Някои от нашите компании, онези, които произвеждат сладки напитки, са направили собствена кампания и не продават напитки в училища. Така предприемат превантивни мерки, но правителствата няма какво да направят, защото децата са по-податливи на реклама и нямат волята да кажат „не“ на нещо, което е толкова вкусно. Въпреки че се работи в тази посока, трябва да има нови политики в тази област.

- Децата наистина са най-лесната мишена. Споменахте, че имате план, който правителството трябва да следва, за да може Словакия да се справи с проблема със затлъстяването. Какъв е успехът на този план?

- Публикувахме първия си доклад през ноември 2021 г. и това ни отвори възможността да говорим с експерти от правителството. Те ни увериха, че ако успеем да съберем всички ключови институции и те да са на едно мнение по поставените проблеми, планът ще бъде включен в националната стратегия.

Трябва ни единна стратегия, за да довършим доклада, и ще видим дали Министерството на образованието ще извърши своята част от споразумението. Най-големият ни проблем е, че се сблъскваме с някои политически партии, които смятат, че всеки човек има правото да решава как да живее живота си. Ние сме свършили нашата работа и чакаме решението на Министерството на образованието, все още не сме сигурни какъв ще е изходът от ситуацията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Не гледайте

Не гледайте

16.07.2022 | 21:45

Канал 1 2 и 3.

Отговори
2 2
Съвет

Съвет

16.07.2022 | 19:46

Уважавайте Лекаря си поне колкото автомонтьора и фризьорката си! Който разбрал - разбрал...

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?