Следвайте ни

Как COVID-19 уврежда сърцето?

Самият вирус е тромбогенен, без паника и спрете цигарения дим, съветва кардиологът проф. Борислав Георгиев

viber icon

„COVID – 19 може да действа по няколко механизма на сърцето както стандартната инфекция – това може е да причината за влошаването на заболявания като сърдечна недостатъчност и атеросклероза. Влиянието е подобно на това на грипа, когато също се увеличава честотата на инфарките“. Това заяви в Сутрешния блок на Нова телевизия началникът на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев. 

„При COVID-19 обаче се наблюдава и ускорена сърдечна чистота, токсичен ефект върху кръвоносните съдове, както и токсичен ефект върху миокарда – миокардит. Има ранни и късни усложнения - наблюдаваме аритимии, перикардни реакции и много други последствия, каза още кардиологът. 

За усложненията върху сърцето в момента е ясно само, че има ранни и късни увреди – какво се случва в острата фаза на болестта и месец по-късно. Още няма обобщени дании за тези състония, необходими са опит и голям брой резултати, за да бъдат лекарите категорични какво причинява коронавируса на сърцето. 

„Самият вирус е тромбогенен, SARS Cov2 действа върху ендотела – това е най-големият орган в организма –това, което покрива всички кръвоносни съдове. Оттам се създават условия за много неща, включително и тромбози. Става дума за микротромбози, които виждаме при много хора“, посочи проф. Георгиев на въпрос има ли връзка между ваксините и случаите на тромбоза, обявени по-рано. По думите му делът на тези ефекти спрямо милионите ваксинирани хора е толкова незначим (0,0001%), че не трябва да се създава паника, а да се търси връзка между хората, при които има такива тромбози. 

„Може да е случайно, може да получи съсирека дори ако изпие един чай, не бива да се създава паника“, посочи специалистът по сърдечно-съдови болести. Оптимистични се оказват наблюденията за усложненията върху белия дроб, които досега се смятаха за необратими. 

„Преди се говореше за фиброза, а сега наблюденията показват, че в  6-9 месец след заболяването това изчезва и най-вероятно не е фиброза. Очаквахме други неща, оказа се по-добрият вариант“, каза още Георгиев. 

Затлъстяване и тютюнопушене са сред много сериозните фактори, които влияят на по-тежкото протичане на болестта, категоричен е проф. Георгиев. 

„Това, че някой е по-пълен не е опасност, но с по-голям риск от тежко протичане на болестта са хората с с абдоминална мастна тъкан, иначе казано - затлъстяване. Мастната тъкан създава условия за промяна в сърдечно-съдовата, в кръвоносната система. Пушенето е много вредно заради дима в цигарата, който съдържа над 8000 токсични и канцерогенни вещества. Този цигарен дим дори да влезе в един здрав бял дроб създава условия за възпаление. Може да създаде и условия за карцином и за много други неща. Затова се говори за национални кампании за приложение на бездимни устройства, за запазване на средата без цигарен дим. Има такива национални и международни стратегии, които се стремят да направят точно това. Ние искаме от хората да спрат да пушат, но има хора, които казват „Не мога“. 

Всеки трети пациент с инфаркт продължава да пуши въпреки препоръките на лекаря си. 

Доказано е, че първият инфаркт на миокарда настъпва 10 години по-рано при пушачи в сравнение с тези, които никога не са пушили. Именно цигареният дим съкращава продължителността на живота с 10 – 11 години и създава по-сериозните сърдечно – съдови проблеми за пушачите,. Остатъчните ефекти от тютюнопушенето са факт и след 10-тата година след спирането на цигарите. Противно на всеобщото схващане - намаляването на броя на изпушените цигари не намалява риска, предупреди проф. Георгиев  по време на лекцията си „Намаляване на вредата от тютюнопушенето и ролята на електронните цигари“ по време на медиен семинар дни по-рано. 

„Основната ни цел като лекари е да премахнем тютюнопушенето като ключов рисков фактор за много съвременни заболявания. Като лекари трябва да даваме съвет за спиране на тютюнопушенето, но на тези хора, които не могат да се откажат, трябва да препоръчаме алтернатива. Един от основните аргументи в подкрепа на въвеждането и използването на електронни цигари беше да се помогне за отказване от тютюнопушенето“.

Кардиологът, който от години следи връзката между рисковите фактори и сърдечните болести казва още, че съществуват различни оценки на намаления риск на вейпинга и посочи скорошното проучване на Агенцията за обществено здраве на Англия. В седмия си независим доклад Public Health England потвърди с научни данни и статистика, че вейпингът е сред най-успешните средства за спиране на цигарите. „Според Public Health England електронните цигари са около 95% по-малко вредни от пушенето“, посочи проф. Георгиев.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?