Следвайте ни

Как алкохолът влияе върху кръвното налягане

viber icon

Много от пациентите с хипертония вероятно са забелязали, че при високо кръвно налягане може да помогне алкохолът. Подобно лечение обаче не трябва да го смятате за панацея за болестта, защото то е много опасно в дългосрочен план.

У нас например е често срещано мнението сред възрастните: “Имам високо кръвно, следователно пиенето на 100-200мл. домашна ракия вечер ми помага, като го намаля”. Но това е абсолютно погрешно.

Първо, 100-200мл. домашна ракия, което е близо до “умерения прием” за българина е прекалено. Това е 2 до 4 пъти повече от препоръчните горни граници за мъже и 4 до 8 пъти повече от тези за жени.

Защо налягането намалява
За да разберем защо след консумацията на алкохол намалява налягането, е необходимо да се разбере как то се увеличава. Хипертонията зависи от съдовете: когато стените им се стесняват, налягането върху тях се увеличава, защото на кръвта е трудно да се движи в тялото. Нарушено е кръвообращението. Когато човек консумира алкохол, стените на същите съдове се разширяват от такава експозиция. Тогава кръвното налягане наистина намалява, но това не е за дълго.

Какво се случва след това
Най-опасното нещо започва да се случва след като алкохолът влезе в кръвта. След като черният дроб преработи вредните вещества и токсините, съдовете започват да се стесняват още повече. Ето защо налягането отново се повишава. А вече този симптом води до най-страшното - инсулт.

Опасност
Лекарите не просто казват, че при хипертонията трябва да се намали или премахне употребата на алкохол, в зависимост от тежестта на заболяването. Особено опасно е дневният прием на алкохол, защото налягането няма време да се върне към нормалното, а съдовете постоянно се стесняват.

Две чаши не много силен алкохол на ден се считат за нормални, но дори и те могат да бъдат много опасни за човек с хипертония. Във връзка с това заболяване се увеличава рискът от инсулт, коронарна болест на сърцето и други смъртоносни заболявания.

Умерените количества се различават за мъжете и жените, както и в различните държави. Под “умерени” се разбира дневна консумация:

За мъже: до 700мл бира, до 240мл вино, до 50мл твърд алкохол

За жени: до 350мл бира, до 120мл вино, до 25мл твърд алкохол.

източник: zdrave.to.

Коментари (3)

@

@

11.08.2019 | 01:27

При така фиксираните здравословни количества най-уместно ще е да не се ползват чаши, а да се лочи от чинийки както руските селяни и селянки пият чай.

Отговори
0 1
Божана Манева

Божана Манева

08.08.2019 | 15:42

Алкохолът не е лекарство и е безумие да се пие за сваляне на кръвното.Кардиолози обаче допускат чашка вино на обяд.В България се пие за здраве въпреки всичко. Наздраве!

Отговори
2 1
питанка

питанка

07.08.2019 | 19:49

Чудно ми е навремето нашите прадядовци и прабаби,дядовци и баби,като почти всеки ден са сърбали подобаващо количество ракия и вино,как ли са доживявали до дълбоки старини от порядъка над 80-90 години?Не са знаели какво е болест,лекар и лекарства,ваксини,диети,здравословни режими и подобни!

Отговори
31 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?