Следвайте ни

Жизненоважно лекарство изчезна от аптеките

За недостиг в аптечната мрежа на медикамента креон от началото на месеца  алармираха Пациентски организации "Заедно с теб". Това е жизненоважно ежедневно лекарство - ензим за пациентите с муковисцидоза, основно деца, но и възрастни. Получените  сигналите са за липси от цялата страна: Пловдив, Провадия, Димитровград и други населени места. 

Креонът се поема от НЗОК, но имаме сигнал, че в някои аптеки се предлага срещу заплащане, уточниха от "Заедно с теб".

 Пациентските организации очакват  спешно решение от Министъра на здравеопазването Кирил  Ананиев за осигуряване на правилното, жизненоважно и навременно лечение на тези пациенти, които често стигат до необходимост от белодробни трансплантации.

"Марица" провери седем аптеки от различни райони на Пловдив - "Южен", "Централен" и "Западен". В три от тях се оказа, че липсва креон, а в останалите четири имаше. Тези, в които медикаментът го нямаше, изразиха готовност да го доставят в рамките на 24 часа, в случая, че дойде пациент и го поиска.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (1)

Иван

13.08.2019 | 18:51
1 0

Глупости, има толкова аналози... панкреатин

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?