46

Животът в големите градове предразполага към психични разстройства

 Изследвания на Центъра за градски дизайн и психично здраве показват, че хората в големите градове са с 40% по-склонни да страдат от депресия и други разстройства на настроението в сравнение с хора в тихи селски райони. Също така в оживените населени места рискът от развиване на шизофрения е два пъти по-​висок. 

Връзката между влошаването на психичното здраве и градската среда от десетилетия занимава психолози, философи и градостроители. Още в началото на 20. в. немският социолог Георг Зимел дал обяснение за явлението в есето си "Метрополисът и душевният живот" от 1903 г.

Израснал в процъфтяващия метрополис на Берлин, Зимел не споделял възторга на съвременниците си от напредъка на науката и търговията. Той вярвал, че колкото повече се забързва градският живот, толкова по-нещастни стават хората.

В труда си сравнява човешката нервна система с електрическа верига и обяснява как тя ще спре да функционира, ако е подложена на прекалено натоварване за дълго.

Според Зимел именно това се случва в големите градове заради постоянната аудиовизуална стимулация, забързаните темпове на живот и срещите с безброй случайни минувачи.

На село, от друга страна, живеят много по-малък брой хора и повечето се познават помежду си. Продавачът не е непознат, а например съсед или приятел. Има изградено чувство за общност и хората имат лични отношения помежду си.

В града те са си безразлични. Всеки ден човек среща толкова непознати, че автоматично проявява апатия към тях, освен ако не могат да му донесат някаква полза - например финансова.

Това, според Зимел, кара хората да възприемат един друг повече като количествени единици отколкото личности и постепенно води до всеобщо отчуждение и безхаберие.

Съвременният човек рядко може да изостави живота си в града, за да търси спокойствие на село, но пак трябва да полага грижи за психичното си здраве. Затова са важни времето сред природа и изборът на по-малко оживени туристически дестинации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тошо

Тошо

06.08.2022 | 04:16

Защо тогава всички селендури се натискат да дойдат в града?

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?