Следвайте ни

Жестоко: 145 000 двойки у нас страдат от стерилитет ВИДЕО

viber icon

145 000 двойки у нас имат репродуктивни проблеми. Това стана ясно по време на форум за репродуктивното здраве, който се проведе в Пловдив.

По думите на зам.- социалния министър  Султанка Петрова в световен мащаб всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването. Въпреки често разпространявания мит, че главната причина за това са абортите, стерилитетът може да се дължи и на вредните навици. Такива са тютюнопушенето, преяждането и алкохола. "Една трета от жените в България пушат и по време на самата бременност" , посочи д-р Йосиф Димитров. Освен вредните навици значение имала и възрастта на родителите - колкото по-напреднала е тя, толкова по-трудно ставало зачеването.  По време на форума стана ясно още, че проблемите са поравно разделени между мъжете и жените.  "Има и 1%, който се води т.нар. неизяснен стерилитет, защото не се знае точно какъв е и при кого е проблемът", обясни Стефка Сарафова, която е председател на сдружение "Зачатие".  Проблем със зачеването е имала и Стефка Сарафова. Днес обаче тя има две деца.  Зтова тя призова нашенците да започнат профилактиката си още от ранна детска възраст.

По време на форума посетителите имаха възможността да се запознаят с топ специалисти по стерилитет и да се консултират с тях. Сдружение "Зачатие" ще раздаде 5 ваучера по 500 лв. за финансово подпомагане на лечение или изследвания. Те ще бъдат изтеглени с жребий.

 
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Д_р Хаос

Д_р Хаос

08.06.2019 | 12:37

Това е нормален резултат от ранни полови контакти съчетани с ниска медицинска културао.Това е само върхът на айсберга..

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?