1553

Жегата е убиец на хората с болно сърце, как да се спасят

През последната седмица високите температури напомниха, че лятото е в разгара си. Много често се чувстваме отпаднали, нямаме сила, а в същото време се усещаме изключително раздразнителни и напрегнати.

Обостряне на кардиологичните и хронични състояния са най-честата причина хората да търсят помощ от спешните екипи на Военномедицинска академия (ВМА). Говорим за исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония и свързаните с нея хипертонични кризи, както и слънчевите изгаряния, които се получават след интензивното излагане на слънце, коментира доцент д-р Недялко Григоров, ръководител на клиника "Вътрешни болести".

Особено рискови са бременните жени, децата, хронично болните и хората с наднормено тегло, високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови проблеми. Според специалиста, високите температури се оказват опасни както за хората с високо артериално налягане, така и за тези с ниско: Жегата разширява кръвоносните съдове, което допълнително сваля кръвното налягане и често пъти имаме усещането, че не можем да станем дори от леглото.

При хората с високо кръвно налягане се наблюдава учестен пулс, който създава допълнително налягане върху съдовете.

Също така, при резките промени в температурата – например, като излезем от охладено с климатик помещение на горещините навън, се получават амплитуди от 10-15 градуса, които водят до шок и съответните неразположения в организма, подчерта доц. Григоров.

Високите температури могат да причинят слънчев и топлинен удар, както и дехидратация.  В първите два случая симптомите са сходни – виене на свят, зачервяване на кожата, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.

При дехидратацията човек усеща сухота в устата, зачервяване, може да се стигне и до припадъци. Най-важното в такива случаи е човек да запази самообладание, да се скрие под най-близката сянка и да пие много вода – на малки глътки и със стайна температура. Разбира се, ако се появят необичайни симптоми или ако симптомите продължат, трябва да се потърси лекарска помощ, казва още специалистът.

В горещите дни е препоръчително разходките да се провеждат сутрин или вечер, особено за възрастните хора и страдащите от артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.  Хубаво е да се избягват физическите натоварвания в горещото време, независимо от възрастта и наличието на заболявания.

Трябва да се стремим да поддържаме тялото си хладно и хидратирано, като приемаме редовно течности и избягваме алкохол, тютюнопушене, както и прекалената употреба на кофеин и захар, подчертава доц. Григоров.

Що се отнася до храненето – режимът трябва да бъде съсредоточен в по-малки порции, но по-често. Добре е обаче да се избягват тежки, богати на протеини храни, които натоварват допълнително затормозения от горещината организъм. Препоръчителни са сезонните плодове и зеленчуци, които през лятото са в огромно разнообразие.

Когато сме в затворено помещение, можем да се спасим от жегите със спуснати щори или тъмни завеси. Задължително е честото проветряване, но трябва да се пазим от течението.

Облеклото ни също трябва да бъде съобразено с високите температури. Особено подходящи в тези дни са леките свободни дрехи със светли цветове от естествени материи, в идеалния случай памук или лен, както и широка шапка с периферия или козирка и слънчеви очила.

Топлите летни дни предлагат и характерните за сезона вируси, които в повечето случаи ни удрят неочаквано, но се овладяват бързо и не се наблюдава дълго боледуване. Разбира се, можем да си ги „спестим” с добра лична хигиена и хидратация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хвърляйте дрехите

Хвърляйте дрехите

03.07.2022 | 01:08

И всичко ще е окей.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?