1553

Жега е! Няколко трика срещу потене

В горещото време повечето хора са изправени пред проблема с обилното изпотяване. Методите за справяне с този проблем сподели пред радио Sputnik дерматологът Юлия Нагайцева.

Изпотяването е естествен физиологичен процес, който спасява тялото ни от прегряване. За да не се притеснявате нито вие, нито околните от неприятна миризма, трябва да спазвате всички необходими хигиенни правила, подчерта лекарят.

"Хигиенните мерки винаги са на първо място: сутрешен и вечерен душ. По-добре е зоните на подмишниците да се третират със сапун или душ гел, за да се премахнат бактериите, които живеят на повърхността на кожата", обясни Нагайцева.

Тя посъветва да използвате антиперспирант вечер след душ, който блокира работата на потните жлези и намалява изпотяването благодарение на алуминиевия хлорид в състава му. А сутрин използвайте дезодорант, който неутрализира миризмата при потене.

 За да се намали изпотяването на краката, лекарят препоръчва носенето на обувки и чорапи от естествени материи.

"Има и специални препарати, които се продават в аптеката, те съдържат алуминиев хлорид. Можете да третирате вечер ходилата си след душ с тях, което ще намали активността на потните жлези", каза Нагайцева.

Трябва също да обърнете внимание на това какво консумирате – избягвайте подправките и алкохола, които повишават изпотяването. „Обърнете внимание на дрехите: синтетичните тъкани провокират по-активно изпотяване, трябва да отдадете предпочитание на памук, лен или коприна”, посъветва Нагайцева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?