44

Изтича срокът на 1 милион дози на Pfizer и Moderna

Съветват медиците да не жалят флаконите и да отварят за всеки желаещ игла

Близо 1 милион дози от ваксините срещу COVID-19 у нас ще трябва да бъдат изхвърлени, ако не се употребят до края на септември. По тази причина министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев разпореди на директорите на РЗИ в страната желаещите да се ваксинират да не бъдат връщани, независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон. 

Министърът подчертава, че поради одобрените от Европейската агенция по лекарства (ЕМА) промени на срока на годност на съхранявани при ултраниски и ниски температури ваксини в Кратките характеристики на продуктите Comirnaty (BioNTech, Pfizer) и Spikevax (Moderna), в страната са налични 2 026 188 дози Comirnaty и 266 330 дози, или 532 660 бустерни дози, Spikevax.

Срокът на годност на 212 080, или 424 160 бустерни дози, от ваксината Spikevax изтича през август 2022 г., а на 21 550, или 43 100 бустерни дози - през септември. През септември изтича срокът на годност на 502 470 дози от ваксината Comirnaty. В страната са налични ваксини срещу COVID-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци.

„Предвид големите количества ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени поради слаб интерес от страна на гражданите, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. По отношение на ваксината Spikevax подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци до м. декември е необходимо правилно планиране на използване на до 50% от дозите от един флакон“, се казва още в заповедта на министър Меджидиев. 

По думите му, предоставянето на възможност на всеки гражданин да получи ваксина в избран от него момент ще улесни вземането на решение за поставяне на първична имунизация или на бустерна доза от желаещите лица, ограничавани до момента поради необходимостта да изчакват събирането на определен брой граждани за отваряне на флакони.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?