1553
Следвайте ни

Изтеглят от пазара опасна хранителна добавка за спортисти

viber icon

Магазинът за спортни стоки „Декатлон“ изтегля от продажба една от лиофилизираните храни, които предлага, заради завишено съдържание на етиленов оксид. Той е констатиран в продукта „дехидратирана безглутенова храна за трекинг ориз с къри и пиле, 120 г“.

Засегнатата партида е с номер 16621003 и срок на годност: 15.06.2024 г. Търговецът апелира, който е закупил продукта от въпросната партида, да го занесе в магазина за замяна или възстановяване на сумата, дори пакетът да е отворен.    

Етилен оксидът е запалим, безцветен газ при температури над 10 градуса, чийто мирис при токсични нива наподобява на етер. Той се среща в производството на разтворители, антифриз, текстил, детергенти, лепила, полиуретанова пяна и фармацевтични продукти. Етилен оксидът е класифициран като канцероген, мутаген и с токсично действие върху репродуктивността. Консумацията на храни, съдържащи наднормени количества етилен оксид, представлява потенциален риск за здравето.

Той има бактерицидни и фунгицидни свойства и се използва както за стерилизация на хирургическо оборудване и медицински изделия, така и за намаляване на броя на микроорганизмите като Салмонела и Ешерихия коли в билки, подправки, сусамови семена, и добавки в храните, които са чувствителни към топлина.

По данни на Асоциация „Активни потребители“ близо 90% от храните, в които технологични добавки (Е номера) известни като гуми, съдържат и етиленов оксид. Те се внасят от Азия и се влагат в огромни количества в готови за консумация храни и съответно ги замърсяват с отровния газ. Сред рисковите продукти могат да са готовите за консумация салати, особено „Снежанка“ и „Руска“, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и др.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?