Следвайте ни

Изяли сме 17 тона полско пилешко със салмонела

viber icon

Изяли сме 17 тона заразено със салмонела пилешко месо преди месец. До момента няма данни за пострадали хора. Мръвките били полско производство и у нас са влезли през Румъния. Оттам месото било транспортирано към транжорни, от които се снабдяват всички дюнерджийници в страната, научи „Марица“ по свои канали. Сигналът за заразеното месо бил подаден от Молдова към   Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF). 


Тъй като страната не е членка на Европейския съюз,  там не действат правилата за свободно движение на хора и стоки. Още на граничния пункт бил извършен лабораторен анализ, доказал салмонелата, което предотвратило влизането на заразеното пилешко в бившата съветска република. В България обаче е влязло само по документи и изтъргувано без проблем.

Кога обаче сигналът от RASFF е стигнал до нас,  не е ясно. За наличието на салмонела в пилешкото се разбира доста по-късно и то при случайно взета проба в транжорна от официалния контрол. Едва след положителния резултат е направено проследяване кога е пристигнала партидата от Полша и се оказало, че е минало почти месец, а месото изядено. За това обаче няма официална информация от Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/.  Ветеринари успокояват, че след добра термична обработка, опасност за предаване на заразната токсикоинфекция от животни към хора няма. 

Успокоителното е, че до момента няма данни за открита салмонела и инфлуенца /птичи грип/ във ферми у нас. Преди месец БАБХ инспектира 538 птицевъдни обекта на територията на цялата страна за спазването на правилата за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите по отношение на двете заболявания по птиците. Установено бе, че над 85 % от проверените ферми отговарят на правилата. За останалите са издадени 4 акта и 50 предписания на стопаните. В кои обекти са обаче,  контролният орган не уточнява. 


Междувременно се разпространи информация, че е констатирана бактерията листерия в пушена скумрия на шайби и домашен суджук българско производство. Предприети са действия за изтегляне от пазара на заразените храни в цялата страна. От БАБХ са взели извънредно 300 проби от готови за консумация храни. 143 са пробите от месни сурово-сушени продукти , от сирена с кратък период на зреене - 78 проби и от пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 - проби. Храните са с произход България, Европейски съюз и трети страни.


Междувременно Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) предупреди, че е открита нерегламентираната фуражна добавка за стимулиране на растежа olaquindox в храна за патици, българско производство. Добавката е изолирана във Франция, а стоката предстои да се върне у нас.  

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?