Следвайте ни

Изобретиха специална сламка срещу хълцане

viber icon

Учени изобретиха специална сламка срещу хълцане
От задържане на дъха до това някой до вас да ви стресне - има безброй различни предполагаеми лекарства срещу хълцане. Учените казват, че имат по-добро решение, специална сламка за пиене.

Когато се разхълцате, диафрагмата и мускулите около ребрата изведнъж се стягат. Бързото поемане на въздух и контракцията на диафрагмата водят до затваряне на гласовите връзки в ларинкса, на което се дължи и специфичния звук, който се чува при хълцане.

Срещу това има колкото искате народни средства: задържане на въздух, пиене на вода на малки глътки, внезапна уплаха ...

Учените, обаче, са измислили нещо малко по-практично. Патентован под името "HiccAway", пластмасовият инструмент е с формата на буквата Г. Специалната сламка в края, която влиза в чашата, има клапан, който осигурява малко съпротивление при всмукване.

Идеята е, че увеличените усилия, необходими за изсмукване на течността през сламката, активират диафрагмалния нерв и свиването на диафрагмата, а последвалото преглъщане активира пневмогастралния нерв.

Тъй като и двата нерва са отговорни за хълцането, учените са измислили начин да ги използват, за да предотвратят нежеланото явление.

„Действа веднага“, твърди д-р Али Сейфи - доцент в Тексаския университет.

За да се тества устройството, е проведено изследване, в което в продължение на няколко месеца са участвали 249 доброволци.

Резултатите, публикувани в Jama Network Open, показват, че устройството спира хълцането в 92 % от случаите. Девет от десет респонденти споделят, че новата „сламка“ им харесва повече от другите начини за спиране на хълцането.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?