1553

Изненада! Виаграта те прави не само корав, но и...

При мъжете, които приемат лекарства за еректилна дисфункция, като виагра, се наблюдава намален риск от болестта на Алцхаймер, показва ново проучване. Вероятността за развитие на деменция в резултат на заболяването е с 18% по-малка, става ясно след изследването на 260 000 мъже, съобщи Би Би Си.

Като атакуват обвивката, наречена бета-амилоид, която се натрупва в мозъка на хората с Алцхаймер, те имат потенциала да променят метода на лечение. Учените продължават да търсят и съществуващи лекарства, които биха могли да предотвратят или забавят развитието на болестта.

Лекарства като виаграта първоначално са били предназначени за лечение на високо кръвно налягане и стенокардия. Те въздействат върху клетъчен сигнален пратеник, който може да е свързан и с паметта. Известно е също, че те влияят върху активността на мозъчните клетки, а изследванията при животни показват, че имат известен защитен ефект върху мозъка.

 В новото проучване, публикувано в списание Neurology, изследователи от Университетския колеж в Лондон са разгледали рецептурните досиета на хиляди мъже с еректилна дисфункция. Изследователите сравняват мъжете, които приемат лекарства, с другата група.

През следващите пет години те установяват 8,1 случая на Алцхаймер на 10 000 човешки години в групата, на която са предписани лекарствата, и 9,7 случая в групата, която не ги приема.

Мъжете, на които са били издадени най-много рецепти за лекарства за еректилна дисфункция, са били най-малко застрашени от развитие на Алцхаймер, което предполага, че редовната употреба на лекарството може да има по-голямо въздействие върху заболяването.

Изследователите казват, че проучването им не показва, че самите лекарства намаляват риска от болестта на Алцхаймер. Изследването обаче може да открие нов път пред медицината.

Изследователите искат също така да проведат проучване при жени, както и при мъже, за да видят дали лекарството има някакво въздействие. Съществуват много фактори, които биха могли да причинят заболяването.

Д-р Франческо Таманини, неврофизиолог от университета в Рединг, подчерта, че това е "чудесно проучване", но са необходими повече категорични доказателства за това как лекарството влияе на мозъка.

"Може да се окаже, че то оказва терапевтичен ефект, като въздейства директно върху невроните (ако лекарството е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера) и/или като увеличава притока на кръв, но и двете хипотези трябва да бъдат проверени тепърва", отбеляза той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Ssss

Ssss

24.02.2024 | 00:21

Добре звучеше статията докато стигнах до резултатите 8,1 и 9,7. На практика това си е толкова малка разлика, че е близка до статистическата грешка. Например за 10000 г. двама от първата група да са катастрофирали и да не ги е хванала статистиката. И всъшност не виаграта , а редовното ..... поддържа здравето! Както и обратното!

Отговори
3 0
Статията

Статията

24.02.2024 | 02:53

ми звучи повече като реклама. Липсва и информация кой финансира проучването.

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?