1939

Излизат ви бели пъпки около очите? Внимавайте, може да са...

Често се появяват бели пъпки по кожата на лицето ви, особено около очите. Някои хора ги бъркат с пъпки. Съставът им обаче е различен и трябва да се третират по различен начин.

Сега ще разберете какви всъщност са тези "бели точки" и защо не е добра идея да се опитате да ги премахнете у дома. Не забравяйте, че ако се съмнявате, винаги трябва да търсите съвет от професионалист.

Какво са те?

Името може да не ви звучи познато, но тези бели петна, за които говорим, всъщност се наричат кисти на милиуми. Когато се появят в голям брой, те просто се наричат милиуми. Тези малки кожни израстъци могат да се появят при хора от всякаква етническа принадлежност или възраст, но те са особено чести при новородени бебета.

Тези кисти се появяват, когато кератин (протеин) се натрупва под кожата (дермата). През повечето време те са бели, но могат да имат и жълтеникав оттенък и да са с диаметър от 1 до 2 милиметра. Всъщност те се появяват при до 50% от новородените и най-често се срещат по челата, бузите, носа и брадичката. Те могат да се появят и в горната част на торса и на крайниците на бебето.

По принцип тези издатини не причиняват болка, но има хора, които могат да страдат от зачервяване на кожата и дразнене, главно поради триенето между милиумите и някои видове груби тъкани.

Какво ги причинява

При новородените бебета точната причина за появата на милиуми все още остава неизвестна. Учените подозират, че може дори да се раждат с тях. От друга страна, при възрастни това обикновено е свързано с някакво предишно увреждане на кожата, което може да бъде:

Рани с мехури

Изгаряния

Дългосрочни увреждания от слънцето

Продължителна употреба на стероидни кремове

Процедури като дермабразио или лазерно възстановяване на кожата

Загуба на естествената способност на кожата да се ексфолира (поради стареене)

Как да се отървем от тях

В повечето случаи милиумите не са сериозни и ще изчезнат сами за няколко месеца. Колкото и примамливо да изглежда, опитът да ги премахнете сами е всъщност лоша идея.

Ако се опитате да ги изстискате, ще бъдете разочаровани, когато установите, че това не работи и че всичко, което ще получите, е червено, раздразнено лице с потенциал за белези и инфекции, пише jenite.bg.

Въпреки че няма специфично лечение за премахване на милиуми, има някои неща, които можете да направите у дома, които могат да помогнат както за предотвратяването им, така и за насърчаване на бързото възстановяване:

Почиствайте засегнатата област всеки ден с мек сапун.

Използвайте пара, за да отворите порите си.

Ексфолирайте кожата си 2 до 3 пъти седмично.

Избягвайте прекомерното излагане на слънце и използвайте слънцезащитни продукти.

Избягвайте плътни тежки кремове или продукти на маслена основа.

Изберете локални ретиноиди (кремове или гелове с витамин А).

Въпреки че няма нужда да се търси спешна медицинска помощ, когато се появят, има някои хора, които предпочитат да се отърват от тях по козметични причини. В тези случаи дерматологът може да помогне, като направи проста процедура, която не изисква анестезия и се извършва със стерилна игла. Възможни са и други видове лечения, но винаги трябва да се консултирате с лекар. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?