Следвайте ни

Избягвайте тези 4 растения, могат да ви навредят

viber icon

Лятото ни радва не само с топлото слънце, горещото време и емоции. То също така е и истинска феерия от цветове и радост за очите, тъй като много цветя цъфтят и ни запленяват с красотата си. Яркото зелено определено хваща всяко око, а ароматът на дъбове, билки и цветя връща всеки в детството му, когато е бил безгрижен и безкрайно щастлив. 

Не всички цветя и билки обаче са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. В следващите редове ще ви разкрием кои растения не е добре да докосвате. 

Те могат да причинят силно изгаряне на кожата, придружено от оток. Други могат да доведат дори до фатален край. Могат да бъдат наистина много опасни, затова е редно да внимавате и да се грижите както за вашето здраве, така и за това на близките си хора. 

Отровна цикута

Цикутите изглеждат като невинни диви цветя, но най-добре изобщо да не ги докосвате. Те са близък роднина на отровния бръшлян и дори са по-известни като растението, което е убило Сократ. 

Корените му наподобяват тези на целината и пащърнака и е лесно човек да се обърка и да си хапне от тях. Но това е изключително опасно, тъй като това растение може да бъде смъртоносно. 

Всички негови части са отровни. Ако ядете от отровната цикута, само след половин час ще усетите болки в корема, гадене, повръщане, световъртеж. 

То може да причини и сърдечна недостатъчност и парализиране на дишането. нас отровната цикута се среща само в североизточната част на страната.

Олеандър

Видът на това красиво растение може да ви харесва, но в никакъв случай не го слагайте на масата и близо до храната си. Растението е отровно. То съдържа токсичен гликозид, който може да причини повръщане, диария, силно ускорен пулс, припадъци, кома и дори смърт.
При недостиг на витамини яжте тези храни

Рицин

Растението рицин е отровно и съдържа рициново масло. Семената му са отровни и ако бъдат погълнати могат да доведат до отравяне на всички органи и системи в човешкия организъм Само един милиграм от отровата рицин е способен да убие възрастен човек.

Самакитка

Самакитката е едно от най-отровните растения в Европа. В България се срещат три разновидности на това растение, които растат предимно в планинските райони. В самакитката се съдържа концентрирано съдържание на алкалоида акоитин, чието поглъщане води до гадене, повръщане и дори до фатална аритмия, пише jenata.blitz.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?