Следвайте ни

Страховито! Инсултът отнема живота на 20 българи всеки ден

Страната ни е сред лидерите в мозъчносъдовите заболявания, алармират от здравното министерство

viber icon

Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Данните бяха изнесени от Министерството на здравеопазването. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания, от които 35 311 са с мозъчен инсулт. От тях пък лечението на 7175 болни приключва с летален изход, което прави средно по 20 починали на ден.

Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти

25-50% са с говорно-речеви нарушения,

като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Тромбозите на мозъчните вени и дурални синуси са много по-редки от артериалните лезии.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца, като болестността от исхемични инсулти е от 2.7 до 7.8./100 000, от хеморагичните -  2.9/100 000, а от тромбози на мозъчните вени и синуси - 0.6/100 000. Смъртността от мозъчни инсулти в детската възраст е 0.6/100 000 деца (от 7 до 28%).

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт,

затова мотото на кампанията на Световната организация за инсулти „Един от шест” означава спазването на шест прости правила:

Оценка на собствените рискови фактори и тяхното коригиране: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол. Може да се намалят чрез редовни физически упражнения, избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета, намаляване на консумацията на алкохол, избягване на тютюнопушенето.

Обучение на населението за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви мерки трябва да бъдат взети, категорични са от Министерството на здравеопазването. 
Необходимо е ограмотяване на населението за ранните симптоми на мозъчен инсулт. Важно значение по този въпрос имат и националните медии.

Важен е незабавният контакт със Спешна помощ

и приоритетното транспортиране на пациентите с мозъчни инсулти до най-близката болница с легла за лечение на остри инсулти.

Първичната и вторична профилактика и лечението в острата фаза на мозъчния инсулт изискват мултидисциплинарен подход от специалисти невролози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари и др.

При спазване на системата за организация на диагностично лечебния и профилактичен процес ще се създадат реални условия за снижаване на болестността, смъртността и инвалидизацията от мозъчносъдови заболявания в нашата страна. С това ще се намалят както директните разходи за консумативи, медикаменти и обслужване на тежко инвалидизираните болни, така и на индиректните разходи на обществото, личността и семейството.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (1)

linda112

14.02.2020 | 00:07

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не се напълнявайте на онези мошеници от там, които ги наричат ​​заемодател на пари, те всички са измама, всичко, което искат е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше преведен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл… график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?