4232

Инструкторът Яна Христоскова: Въздушната йога укрепва тялото и сбъдва желания

Медитацията трябва да се преподава в училище, убедена е Яна

Кога за последно се поспряхте за секунда и погледахте някое цвете в градинката пред блока? Или пък дете, играещо в пясъчника в парка? Кога се насладихте на залеза или пък дори на някое камъче с изящна форма, лежащо на пътя?

Ежедневно изпускаме малките мигове, тъй като сме заплетени в трънливите мисли на миналото или пък на несигурното бъдеще. Рядко живеем тук и сега - предимно сме вглъбени в страхове и в безпокойство, които в своята цялост дори не са реални - те са просто един капан, заклещен в умовете ни, който непрекъснато подхранваме.

Изкуството да живееш с лекота в настоящия момент не е лесно,

но е наистина животопроменящо.

Вратата към него ще ни открехне една дама, която определя преподаването като своя мисия. Студиото ѝ на една малка уличка в Пазарджик е изящно и излъчва уют и топлина - усещаш ги още щом прекрачиш прага му. Дамата се казва Яна Христоскова и е преподавател по въздушна йога - за някои може да звучи опасно, за други предизвикателно, но тя го определя като „рехабилитация в забавен вариант“.

Именно този вид йога променя живота ѝ необратимо. Преди нея Яна преживява тежка контузия на коленете вследствие практикуване на силови тренировки, без каквото и да било разтягане, което води до тежки проблеми и неописуеми болки. Тъй като тя е активен спортист още от дете, решава, че ще намери вариант да излезе от дупката, в която се намира, чрез някакъв друг вид активност. Така открива йогата, а по-късно и въздушната йога, за която говори с огромна любов и топлина.

Идеята на практиката е

да се раздвижат всички стави в техния пълен обем.

Особено подходяща е за хора, които работят в седнало положение или пък прави, без да извършват много движения. Въздушната йога е изключително полезна за равновесието и за пространствената ориентация. Тя нормализира кръвното налягане поради движенията, които се изпълняват надолу с главата.

Важен елемент е стабилизирането на вестибуларния апарат - 90% от населението в световен мащаб е с разцентрован такъв поради непрестанното ни съсредоточаване в екраните на телефони и лаптопи. Основният елемент при този вид йога е люлката, благодарение на която можем да се разтегнем повече, а висейки с главата надолу, освобождаваме прешлените безопасно с помощта на гравитацията.

Чрез упражненията и различните пози за натоварване на определени зони стабилизираме и центрираме целия опорно-двигателен апарат.

Тази практика е подходяща за всички възрасти без ограничение, както и за абсолютно начинаещи в областта. Яна споделя, че

студиото ѝ посещава дори жена на 75 години с много силна фаза на артрит,

с която работи индивидуално.

Всяка практика завършва с медитация, която за инструкторката е безценна.

„Медитацията трябва да стане като миенето на зъбите. Необходимо е да се преподава в училищата, защото това е ключът към спокойствието. Колкото по-смирени сме, толкова повече от това ще предаваме на околните и ще стане като верижна реакция. Освен това тя ни помага да реагираме адекватно във всякакъв вид ситуации“,

споделя Яна. За успешната медитация не се изисква много. Трябва просто да се настаним удобно - седнали, легнали или както предпочетем, да си пуснем приятна музика и да се насладим на момента. Желателно е да се започне с малки стъпки, 2-3-минутна медитация е напълно достатъчна в началото, като времетраенето се увеличава с времето.

Ароматерапията също е неизменна част от този вид практики

- тя е доказано средство за изцеление от хилядолетия назад. Яна използва етеричните масла в ежедневието си като заместител на всичко. По този начин се старае да намали токсичното натоварване, което се намира във всички парфюми, дезодоранти и препарати за чистене на дома. Също така прилага маслата за превенция на всякакви здравословни неразположения в семейството си.

За медитация и за йога тя споделя, че могат да се използват всякакви масла, но най-подходящи са тези, които заземяват и ни връщат към природата - това са дървесните аромати. Целта ѝ е хората да почувстват истинска свобода и облекчение.

Като бонус Яна споделя малък, но изключително мощен трик,

който наистина сбъдва желания. На никого не е чуждо, че Луната ни въздейства и работи в наша полза, като енергийното поле се увеличава, когато е новолуние или пълнолуние. Практиките показват, че в този период желанията се сбъдват - чрез силата на мисълта и използвайки небесните тела, ние можем да засилим тази енергия. Трябва само да напишем съкровените си мечти на лист хартия и да вярваме достатъчно силно в тях - рано или късно те ще се сбъднат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Kiss

Kiss

17.02.2024 | 09:35

Йога е СПИН в мозъка...Покайте се ....

Отговори
0 0
Баба

Баба

17.02.2024 | 09:09

Почина на 93 години.Редовно висеше на ластик под ореха на двора!!!!

Отговори
0 0
йога

йога

16.02.2024 | 19:30

това е откровена секта в християнския свят.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?