Следвайте ни

Имунолог: Имунитетът срещу коронавируса е твърде кратък

viber icon

Вече е сигурно: имунитетът срещу коронавируса е само за кратко време. Затова единственото спасение е ваксината. "Стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера", казва германският имунолог Томас Камрад пред "Дойче Веле".

На фона на нарастващия брой новозаразени в Европа въпросът за имунитета става все по-важен. Но ново изследване на Кралския колеж в Лондон разби надеждите за естествен имунитет, като показа, че намалява делът на преболедувалите COVID-19, които са развили имунитет срещу заразата. Според проф. Томас Камрад, това мащабно проучване потвърждава изводите от други по-малки изследвания по същата тема. А именно, че антителата представляват само временно решение. При някои пациенти само няколко месеца след заразяването вече не могат да бъдат установени никакви антитела.

"Два месеца имунитет е минимумът, като това далеч не важи за всички, а само за някои хора. Учените са единодушни, че у хората, прекарали болестта със слаби или без никакви симптоми, антителата се задържат по-кратко, отколкото при пациентите с тежка симптоматика. Но е твърде рано за окончателни заключения, тъй като познаваме вируса от едва 9 месеца и не знаем каква част от пациентите ще имат антитела след две години например.", обяснява специалистът.

По думите му, само при една  една малка част от хората след 2-3 месеца вече няма и следа от антитела. При останалите имунитетът продължава по-дълго.

Проф. Камрад уточнява, че вече има случаи на повторно заразяване. При тези хора обаче е установено, че става дума за различни щамове на вируса, което означава и две различни инфекции. "А и досега това са по-скоро единични случаи", успокои той.

Лекарят не изключва и мутация на вируса, но по думите му, коронавирусите не мутират толкова често. " Затова бих казал, че е малко вероятно придобит имунитет да бъде загубен заради мутиране на вируса. Основният проблем е в това, че имунитетът има кратък живот и изчезва от само себе си.", уточни той.

Проф. Камрад коментира и идеята на експерти за стадния имунитет: "За мен стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера. Да чакаш да се заразят толкова много хора, че обществото да добие по този начин групов имунитет, в случая е напълно невъзможно - включително защото трайността на имунитета срещу този вирус очевидно е твърде кратка. Единственият път към стаден имунитет преминава през сигурна и ефективна ваксина, която да предлага дълготрайна защита."

Проф. Томас Камрад е президент на Германското дружество по имунология и директор на Института по имунология към Университетската клиника в Йена. Следвал е медицина в Кьолн, Виена и Берлин и е работил в Университетската клиника в Бон, в берлинската болница Шарите и в Масачузетския технологичен институт.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?