Следвайте ни

Имате висок холестерол? Спрете да правите тези неща

viber icon

Най-бързият и най-ефективен начин за нормализиране на нивата на холестерола е чрез корекция в начина на живот. Абсолютно погрешно е общоприетото схващане, че холестеролът е вреден. Условно той се дели на добър и лош. Първият е жизненоважен за функциите на тялото ни, докато вторият е вреден и застрашава сърдечно-съдовото здраве.
Ето кои навици повишават нивата на лошия холестерол.

1. Консумацията на прости въглехидрати и липса на контрол върху кръвната захар

Високата захар е не само основният фактор за развитието на диабет, но и една от причините за високия холестерол. Не забравяйте редовно да следите нивото на глюкозата в организма си, както и да сведете до минимум консумацията на храни с добавена захар и подсладители.

2. Консумацията на малки количества фибри

Освен че активират храносмилателните процеси, растителните влакна помагат и за понижаване на нивата на LDL (лошия холестерол). Затова наблягайте по-често на храни, богати на фибри - пресни зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения.

3. Консумацията на храна в движение

Една от причините за високия холестерол е наднорменото тегло. Контролирайте порциите консумирана храна, не преяждайте.
Дори и да сте на диета, изберете режим, които не ви кара постоянно да се чувствате гладни: не яжте на крак, дъвчете старателно храната, консумирайте малки порции.

4. Тютюнопушене

При пушачите нивото на "полезните" липопротеини с висока плътност намалява и рискът от коронарна болест на сърцето се увеличава.

Човек, който пуши дори по една цигара всеки ден, е с по-висок риск да развие инсулт и други сърдечни заболявания.

Затова незабавно се откажете от пушенето - тялото ще ви каже „Благодаря“.

5. Не спите достатъчно

Недостигът на сън влияе върху състоянието на сърдечно-съдовата система толкова негативно, колкото пушенето и наднорменото тегло. Когато човек не спи достатъчно дори здравословното хранене и физическата активност няма да го спасят. Общото здравословно състояние, включително стабилизиране на нивата на холестерола в кръвта, изисква поне 7-8 часа пълноценна почивка през нощта, пише actualno.com.

6. Подложени сте на постоянен стрес

Многобройни проучвания доказват, че продължителният стрес влияе неблагоприятно върху баланса на липидния холестерол с висока и ниска плътност. Първо, провокира адреналин-триглицеринов отговор от организма, което води до скок на "лошия" холестерол. И второ - стресът е причина за много лоши навици, които също нарушават нивата на холестерола.

За да минимизирате ежедневната тревожност, практикувайте медитация, йога, общувайте по-често с приятели и спортувайте активно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?