Следвайте ни

Имате косопад след прекаран COVID? Ето колко може да продължи

viber icon

Прекарали сте коронавирус и косата ви пада?

Това е често срещано и може да продължи три-четири месеца, предупреждава руската дерматоложка Ирина Котова. И допълва, че болестта може да увреди и ноктите ни.

"Този косопад е дифузен и приключва сам. Изразен е най-силно след заболяването, като обикновено продължава три, най-много четири месеца. След това косата бавно се възстановява, дори и без лечение", обяснява Котова. Според нея е много трудно това последствие от новия коронавирус да бъде предотвратено, като значение имат колко тежко вирусът е засегнал организма, както и състоянието му преди заразата.

"Косопадът започва само месец или два след заболяването", обясни алергологът-имунолог Мария Полнер, член на Европейската академия по алергология и клинична имунология. Според нея падането на косата, както и изтъняването на ноктите могат да бъдат последица от приема на определени лекарства за COVID-19, както и от самата инфекция.

"Факт е, че по време на заболяването възникват различни метаболитни нарушения, стрес, които оказват пряко влияние върху клетките на фоликулите на космите", обяснява Полнер. Тя също е категорична, че процесът е обратим и с течение на времето растежът на косата и ноктите се възстановяват.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?