Следвайте ни

Има ли разлика между горимите цигари и технологията за нагряване на тютюн и каква е тя?

viber icon

Тютюнопушенето е един от сериозните здравни проблеми в световен мащаб. По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. За съжаление покрай пушачите от вредния навик също страдат и околните от вредните вещества, които се отделят при горенето на една цигара. В цигарения дим се съдържат над 7000 вредни вещества, от които 100 са доказано канцерогенни.

В последните години технологиите за нагряване на тютюнанавлязоха сериозно на европейския и световния пазар. Но може би за някои потребители все още не е напълно ясно какво представляват те и има ли разлика между системите за нагряване на тютюна (СНТ) и конвенционалните цигари.

При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от над 600оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, преминават процес на термична деструкция, наречен пиролиза, при който се образуват цигарен дим и пепел. В цигарения дим се съдържат повече от 7 000 вещества. В свой доклад от 2012 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ FDA определя списък с 93 вредни или потенциално вредни вещества, съдържащи се в цигарения дим. 

Освен това при горенето в цигарения дим се отделят катрани и фини твърди частици, които при вдишването полепват по вътрешната повърхност на белия дроб и с акумулирането си пречат на нормалната му функция. Вредата от натрупването на тези частици е с толкова големи и дълготрайни последствия, че са необходими години отказ от тютюнопушенето, за да се възстанови поне частично нормалното функциониране на белия дроб и рискът от развитие на заболяване да започне да намалява.

В системите за нагряване на тютюн също се използва истински тютюн, но за разлика от цигарите, тук няма изгаряне, а контролирано нагряване до по-ниски температури – до 350оС, при което се отделя аерозол – водна пара, която съдържа никотин и намалени концентрации от вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим. 

Аерозолът, отделен при употребата на системите за нагряване на тютюна не съдържа твърди частици, тъй като няма горене и не се разпространява по същия начин, както цигарения дим във въздуха. 

Собствени изследвания (1), (2), (3) на Филип Морис Интернешънал за качеството на въздуха в затворени помещения доказват, че аерозолът, отделен при употреба на устройствата за нагряване на тютюн, няма такова негативно въздействие, както цигареният дим. Освен това е доказано, че издишаният аерозол съдържа много малко вещества и то в много ниски концентрации, в сравнение с нормите за качество на въздуха, което означава, че при тези устройства влиянието върху пасивните потребители е минимално.

Важно е да се отбележи, че бездимните продукти не са продукти без риск и са предназначени само за пълнолетни пушачи, тъй като съдържат никотин, който води до пристрастяване, както и намалени концентрации до 95% на вредните и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим. 

Най-добрият вариант за всеки пушач е пълният отказ от употребата на изделия, съдържащи тютюн и никотин. СНТ не са предназначени за непълнолетни или непушачи. Те са предназначени единствено за пълнолетни пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат. 

Материалът и анкетата са публикувани с подкрепата на Филип Морис България.

Коментари (2)

Валентин ангелов

Валентин ангелов

03.02.2021 | 11:59

Ей бо@луци , цигарите не са вредни.Вредно е вашето присъствие.

Отговори
2 1
Батко

Батко

03.02.2021 | 09:14

Много ниско паднахте тоя път, Марица. Копаете дъното на океана!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай