Следвайте ни

Има ли алтернативни медикаменти срещу ковид?

viber icon

Заедно с ковид ваксините за предпазване от заразяване и утвърдените лекарства за лечение, редица други препарати са тествани като възможни медикаменти, които да помогнат на хора, вече заразени с ковид.
 
Повечето от тези лекарства вече съществуват и се използват в медицината с други цели. Към момента се тества и тяхното въздействие върху ковид вируса.
 
Възможно е различните лекарства да действат в различни етапи на заразата. Например антивирусни медикаменти в началото и имуностимулатори в късен стадий на болестта.
 
Стероидно лечение 
 
Доказано е, че стероидният дексаметазон намалява риска от смърт с една трета при пациенти на вентилатори и с една пета при тези на кислород.
 
Друго проучване показва, че друг стероид - хидрокортизон, е също толкова ефективен.
 
Тоцилизумаб и сарилумаб
 
Учени съобщават за обнадеждаващи резултати от двете противовъзпалителни лекарства тоцилизумаб и сарилумаб.
 
В проучване проведено в 6 различни държави, между 800 пациенти в интензивно отделение, лекарствата намалили смъртните случаи от 36% на 27%.
 
Интерферон бета 
 
Интерферон бета е протеин, който тялото произвежда, когато се зарази с вирусна инфекция. Той е в центъра на голямо проучване във Великобритания.
 
Протеинът е даван на хоспитализирани пациенти под формата на спрей. Надеждата е имунната система да бъде симулирана, помагайки на клетките да се подготвят за борба с вирусите.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?