49

Идва Великден! Опасно ли е, ако прекалим с яйцата?

Великден чука на вратата, а една от най-големите радости на празника е свързана с боядисването на яйца. Това води и до прекаляване с хапването на повече яйца, но дали това може да е опасно за нашето здраве.

Според "Дойче Веле" мотиви за притеснение няма, тъй като яйцата няма да натоварят нивото на холестерола, а обратното - ще понижават стойностите му.

"Яйцата принципно се смятат за холестеролови бомби. Което е напълно несправедливо", казва експертът по хранене Свен-Давид Мюлер. И допълва, че птичият продукт е важен доставчик на хранителни вещества и може да се консумира всеки ден на закуска, без хората да се притесняват, че това ще окаже влияние на нивото на холестерола им.

"Всеки ден яйце за закуска е здравословно и не е опасно", твърди Мюлер.

По принцип нивото на холестерола може да се увеличи, ако се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини. Те биват три вида: наситени, прости ненаситени и полиненаситени.

Холестеролът в кръвта се повишава най-вече от наситените мастни киселини. Ето защо Германското дружество по хранене препоръчва да се намали приемането на този вид мастни киселини, като същевременно се увеличи количеството на ненаситените.

В яйцето се съдържат 28% наситени, 42% прости ненаситени и 14% полиненаситени мастни киселини. С други думи яйцето отговаря на препоръките на дружеството по хранене в контекста на разпределението на мастните киселини.

Различни проучвания дори потвърждават, че лецитинът, който се съдържа в жълтъка, дори намалява равнището на холестерола.

Освен това яйцето съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Попадайки в организма, той ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса.

Яйцата са също източници на витамини като Б12, фолиева киселина, ценни минерални вещества като желязо и цинк.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?