71

Идва ли нова пандемия? Птичият грип е много по-смъртоносен за хората от COVID-19

Вирусът е мутирал и вече се предава и между бозайници, заяви епидемиологът от Великобритания д-р Петър Марков

 

Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това каза епидемиологът от Великобритания д-р Петър Марков пред NOVA.

„Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора е високо патогенен. За сравнение докато при COVID-19 един на хиляда заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Тоест леталитетът е над 60%, когато този вирус е в хора”, обясни още той.

 
 „Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче имаше докладвани две епидемии между бозайници – вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу”, каза още д-р Марков.

"Произходът на вируса, който причини тази огромна пандемия през последните 3 г. – е от голямо значение. Правят се изследвания и проучвания в тази насока. Изказването на директора на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория, e 100 процента политика и 0 процента наука. Има много доказателства за произход на вируса от животни, но не и от изтичане от лаборатория", обясни още той. Изказването според него е в контекста на отношенията между САЩ и Китай, но не и на нещо, свързано със самия вирус.

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса. Доста от хората по света са с имунитет – след преболедуване или след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има риск от появата на нов и по-неблагоприятен вариант”, каза още той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Путин

Путин

04.03.2023 | 15:08

Май войната свършва, ред е на Птичия грип!

Отговори
2 0
ГАГА

ГАГА

04.03.2023 | 12:02

Кой произвежда и рекламира тия вируси? Който може. А може този, който има пари да поддържа над 300 военни биолаборатории по целия свят. И само в укрия имаше 30. Сега там са по-малко, щото рашките им развалиха работата. Пиздостанци са тия, които искат редуциране на излишното население на планетата. И правят всичко възможно да успеят. Тук влиза и "зеленикаквата" сделка, предвиждаща изтребването на говедата, щото отделяли метан и въвеждането на храни от скакалци и хлебарки.

Отговори
4 0
Акопо

Акопо

04.03.2023 | 10:43

Май бях убит от скъпите яйца, преди вирусът да ме убие.

Отговори
10 0
смях в залата

смях в залата

04.03.2023 | 10:02

иде новата пропаганда, евава и на вас медиите, че така ни информирате! За добрини няма новини или за това как да тренираме, как да се подобряваме... ама за птичи грип хахахах ейййййййй ни са наядохти!

Отговори
14 2
Кво кайш?

Кво кайш?

04.03.2023 | 10:11

Убитият Ботиков е бил старши научен сътрудник в Центъра "Гамалея". Той, заедно с други лица, участвали в разработването на ваксината COVID-19, е награден с медал на ордена "За заслуги към отечеството" II степен. Пресслужбата на московските съдилища съобщи, че Алексей Змановски, обвиняем по делото за убийството на Ботиков, е изпратен в следствения арест и е направил пълни признания за вината си. "Комерсант" и Mash пишат, че Змановски се е занимавал с предоставяне на сексуални услуги.

Отговори
3 4
Иеи

Иеи

04.03.2023 | 09:55

Идва и ше се казва овчи грип

Отговори
8 3
Кибаров

Кибаров

04.03.2023 | 10:13

Иде и ще се казва пичи грип. Кантара ще обяснява обилно как се предава чрез срамни въшки.

Отговори
7 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?