Следвайте ни

Проф. Мермерски: Прясното зеле е еликсир за столетници

viber icon

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме. Мъдростта: "Вода гази, жаден ходи!", важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

В своята нова поредица „Марица" предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.

 

През есента организмът  се подготвя за студените зимни месеци, затова задължително трябва да хапваме един от най-полезните зеленчуци - зелето. 

Неслучайно казват, че с една порция салата от прясно зеле и с три лъжици кисело зеле на ден се става столетник. 

Зелето е изключително богато на витамини, минерали и фибри.

Бялото главесто зеле съдържа витамините С, В1, В2, В6, РР, К, U (противоязвен фактор), биотин, провитамин А, а също и микроелементи - натрий, калий, калций, магнезий, желязо, манган, фосфор.

Съдържанието на витамин C в зелето е повече, отколкото в лимона и портокала. 

Зелето съдържа и витамин Е, който поддържа кожата здрава, спомага за повишаването на кислорода в кръвните клетки 

Витамин В в зелето подпомага нервната система, благоприятства намаляването на стреса и повишава метаболизма. 

Витамин У, който се съдържа само в зелето, помага при язви на стомаха и дванадесетопръстника, помага за зарастване на кости, стимулира растежа на косата. 

Зелевият сок има лечебно действие - подобрява обмяната на веществата, влияе благоприятно на нервната система, прилага се при гастрит, болести на черния дроб, присъства в менюто на болните от диабет. Отлично средство срещу безсъние и главоболие. 

Зелето е нискокалоричен продукт: само 30 калории в 100 грама. Тъй като изгаря мазнините, то ни помага да се избавим от излишните килограми, при това без изтощителни диети. Зелето е пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини.

Отлична храна за хора с болни бъбреци и диабетици.

Сокът от червено зеле се препоръчва при ангини, фарингит, бронхит.

Зелето съдържа много глутамин - силна противовъзпалителна аминокиселина. Глутаминът облекчава симптомите на алергии, кожни заболявания и дори проблеми със ставите.

Зелето е богато на различни видове антиоксиданти, които могат да предотвратят появата на злокачествени тумори. Изследване от Орегонския държавен университет показва, че консумацията на зеле намалява значително риска от рак на гърдата.

Киселото зеле помага и срещу рак на дебелото черво. Бактериите на млечната киселина активират имунната система и съпротивата срещу туморите.  

Зелето се препоръчва при проблеми с нередовен стомах, а зелевият сок се препоръчва срещу различни стомашно-чревни болести като язва.

Бета-каротин, който се среща във високи количества в зелето, се превръща във витамин А, който пък спомага за подобряване на зрението. 

Народната медицина препоръчва зеле при заболяване на черния дроб, авитаминоза, подагра, захарен диабет, язва. 

Опитно е доказано, че сок от прясно зеле понижава кръвната захар. 

Заради високото съдържание на калций, магнезий и калий, зелето помага при проблеми с костите или опорно-двигателния апарат. Доказано е че редовната консумация на зеле понижава риска от развитие на остеопороза и разрушаване на костите. Лекува и косопад.

Народната медицина препоръчва обикновеното главесто зеле за лечение на рани и язви по кожата. Компрес от зелеви листа облекчава болки в ставите, както и намалява кашлицата при бронхит.

Император зарязва трона заради зеленчука-чудо

В Древния Рим зелето било издигнато на пиедестал. То било любимият зеленчук на император Диоклециан, който напуснал престола доброволно и прекарал последните си години в любимия си дворец, където създал прекрасна зеленчукова градина.

Зелето е присъствало и на трапезата на Карл Велики. В Австрия по стар обичай невестата соли зеле преди сватбата, за да не соли мъжа си в съпружеския живот.

Известният реформатор султан Селим Трети не сядал на трапезата без зеле. 

Бялото главесто зеле, за чиято родина се смятат Италия, Гърция и Испания, е най-разпространено, но зеленчукът има много разновидности. Червеното, лилаво зеле се смята дори за по-полезно от бялото. 

Броколито прилича на цветното зеле, само че е ярко зелено, богато на противоязвения витамин У.

Белгийците се гордеят с брюкселското зеле, наречено зеле-роза, продукт от национално значение.

Савойското къдраво зеле носи името на италианското графство Савоя, където се отглежда от древни времена.

Морското зеле, известно като кафяви водорасли, съдържа рекордно количество полезни вещества.

Любимо на цветарите е декоративното зеле, което прилича на гигантска нежна роза, чиито цветове варират от белоснежни до тъмночервени.

Световният рекорд за най-голяма зелка в света с удивителното тегло от 62.7 кг принадлежи на Скот Роб. Регистриран е в Палмър, Аляска, през 2012 г.

20-метров паметник на продълговата зелка от вида китайска с тегло 12 тона е забележителност в китайския град Хандан, провинция Хебей.

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?