3906

Храните на дълголетието: 5 продукта, които всеки столетник яде

Кои са храните на дълголетниците? Според д-р Сара Бонза основната тайна на столетниците е включването в диета на 5 храни за дълголетие. Това са листни зеленчуци, ядки, горски плодове, пълнозърнести храни и мазна риба.

Листни зеленчуци
„Листните зеленчуци са богати на витамини, минерали и антиоксиданти и помагат в борбата с хроничното възпаление и оксидативния стрес, два фактора, свързани със стареенето“, казва д-р Бонза.

Зеленолистните не само поддържат цялостното здраве, но също така насърчават здравето на червата и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар, намалявайки риска от хронични заболявания, които могат да засегнат продължителността на живота ви.

Ядки
„Ядките са пълни с добри мазнини, протеини и фибри, които помагат за намаляване на сърдечните заболявания и поддържат нормалните нива на холестерола“, казва специалистът. 

Редовната консумация на ядки е свързана с намалено възпаление и подобрено здраве на мозъка, които са важни фактори за положително стареене, поддържане на когнитивната функция и в крайна сметка по-дълъг, по-здравословен живот, пише actualno.com.

Горски плодове
„Горските плодове са суперхрани, защото съдържат големи количества антиоксиданти, като антоцианини, които помагат в борбата с оксидативния стрес и намаляват риска от заболяване“, обяснява д-р Бонза.

Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни, включително кафяв ориз, киноа, овесени ядки и пълнозърнеста пшеница, играят критична роля в поддържането на здравето на храносмилането, особено с напредването на възрастта. Те също така помагат за контролиране на холестерола и кръвната захар, като намаляват риска от развитие на хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания, като потенциално добавят години към живота ви, според лекаря.

Мазни риби
Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържане на здравето на сърцето, като понижават нивата на триглицеридите, кръвното налягане и намаляват риска от аритмия. Д-р Бонза добавя, че редовното ядене на риба също може да помогне за предотвратяване на възпаления в тялото, да поддържа здравето на мозъка и да намали вероятността от развитие на деменция.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?