4232

Хората от тази кръвна група стареят най-бавно...

Оказа се, че най-бавно естественото стареене протича при тези с трета кръвна група (В)

Британски учени публикуваха резултатите от изследването си, което разкрива връзка между кръвните групи и скоростта на стареене на организма.

Кръвната група, която старее най-бавно  

Оказа се, че най-бавно естественото стареене протича при тези с трета кръвна група (В). Според Daily Express експертите обясняват това с факта, че клетките на костния им мозък преминават в кръвта, като по този начин подобряват нейното качество и като че ли постоянно се подмладяват.

Учените откриват и друг интересен факт - въпреки че собствениците на първа кръвна група (0) остаряват по-бързо, сред тях са идентифицирани най-много столетници в света. Те стигат до извода, че скоростта на стареене не е пропорционална на продължителността на живота.

Интересни факти за кръвните групи

Кръвта е разделена на 4 групи - четирите основни кръвни групи зависят от това дали имате два специфични антигена, А и В. 

Група А има антиген А и антитяло В (бета). Група В съдържа антиген В и антитяло А (алфа). Група АВ съдържа антигени А и В, но няма антитела А и В (алфа и бета).

Група О няма А или В антигени, но има както А, така и В антитела (алфа и бета). Третият тип антиген се нарича Rh фактор. Или имате този антиген (кръвната ви група е Rh+ положителна), или нямата този антиген (кръвната ви група е Rh- или отрицателна). Кръвопреливането се извършва, като се вземат предвид групата и Rh фактор.

По-безопасно е да се прелива кръв, която съответства на групата и Rh фактора между донора и реципиента. Хората с кръвна група 0 се считат за универсални донори при кръвопреливане. Докато хората с група АВ (IV) се считат за универсални реципиенти - те могат да приемат кръв от всяка група. Най-рядко срещаната кръвна група е АВ отрицателна. Засяга по-малко от 1% от населението на света, пише Actualno.com.

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?