Следвайте ни

Хората от тази кръвна група са с най-висок риск да пипнат COVID-19

viber icon

Хората с кръвна група А има по-голяма вероятност да хванат COVID-19, тъй като шиповите протеини могат да се свързват по-лесно с дихателните им клетки, според констатации на Харвардския университет и Института за кръв в Оклахома (OBI), цитирани от БГНЕС.

OBI е наблюдавал донори на кръв, които притежават антитела срещу COVID-19, и е отбелязал забележително, но умерено увеличение на донори с кръвна група тип А. Смята се, че въпросната молекула "А" е това, което позволява да се случи, тъй като има значително по-малко донори с кръвна група тип О (нулева), които имат антитела, в сравнение с тип А и тип АВ.

Тези открития следват по-ранно изследване през 2020 г., установило, че кръвната група може да повлияе на рисковия фактор на човек за зараза с COVID-19.

Според множество проучвания се смята, че кръвната група О е с по-нисък риск от заразяване с вируса. Но защо група А изглежда е с по-висок риск? Това не е напълно ясно. Но според главния изпълнителен директор и президент на OBI д-р Джон Армитаж, кръвна група А създава "лепкава" среда в дихателната система, което може да улесни заразяване с вируса.

„Ако вземем предвид едно семейство – контактували с човек, хванал вируса при определено събитие или са пътували заедно с такъв - тогава единият хваща инфекцията, а другият не. Това може да е свързано с кръвната група, някой може да е по-податлив заради свойството на А-групата”, обясни Армитаж.

Въпреки това разликата в риска все още е само умерена и OBI подчертава, че все още трябва да се вземат нормални предпазни мерки, независимо от кръвната група на човек.

 

Коментари (1)

Живко

Живко

18.03.2021 | 00:30

Няма такова име "Армитаж". Има Армитидж, но при толкова простотия и неграмотност концентрирана в редакцията на Марица кой да знае?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?