Следвайте ни

Хлебното дърво е суперхраната на бъдещето

viber icon

Един плод, познат и използван от векове, може да се окаже бъдещата суперхрана, съобщи електронното издание “Медикал Експрес”.


Хлебното дърво расте в тропическите страни от южния тихоокеански регион и отдавна присъства в диетата на хората. Плодът му може да се яде, когато узрее или пък да се изсуши и смели на брашно, обяснява Сюзън Мърч от унивeрситета на Британска Колумбия.


“Хлебното дърво е традиционна култура за тихоокеанските острови с потенциал да подобри глобалната сигурност на прехраната и да ограничи диабета”, казва Мърч, която преподава химия в университета. “Хората са се хранели с него и са оцелявали благодарение на него хиляди години, без да познават ефекта върху здравето на хлебното дърво за хората и животните”.


От хлебно дърво може да се произвежда безглутеново брашно. Екип под ръководството на Мърч изследва въздействието на четири плода на хлебно дърво от Хавай. “Това е първото проучване на въздействието на диета, основана на плодовете на хлебно дърво, върху човешкото здраве. Искахме да проучим и допринесем за установяването на плодовете на хлебното дърво като устойчива, екологична култура с високи добиви”, каза докторантката в университета Юн Лиу.

Тя е изследвала евентуални неблагоприятни въздействия на хлебното дърво върху здравето с колегите си от Технологичния институт на Британска Колумбия и от Института за хлебното дърво в Националната ботаническа градина в Хавай.


Проучванията показали, че протеинът на хлебното дърво се храносмила по-лесно от протеина на пшеницата. Опити върху мишки са установили, че животните, които се хранели с продукти от хлебно дърво, натрупвали по-голямо тегло и ръст в сравнение с мишките на стандартна диета.
Средната дневна консумация на зърнени култури в САЩ е 189 грама дневно.

Според Лиу ако човек поема същото количество сготвен плод на хлебно дърво, то ще покрива близо 57 на сто от дневната нужда от фибри, над 34% от нужните за деня протеини и освен това ще осигурява витамин С, калий, желязо, калций и фосфор.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?