46

Херпангина с конюнктивит тормози малчуганите през лятото

Херпангина с конюнктивит тормози малчуганите в Пловдив това лято. Лични лекари споделят, че всяко второ дете пред кабинета им е пипнало този вирус, който върви в комплект с очното възпаление. Те алармират, че лечението е бавно и с антибиотици, като продължава минимум 7 дни. 

Симптомите са висока температура, която се поддържа няколко дни, афти в устата и много червено гърло. Възпалението на очите пък идва до два дни по-късно и започва със силен сърбеж и зачервяване. Ако вирусният конюнктивит не се лекува, той може да придобие остри форми. За херпангината лекарите все по-често предписват антибиотици, пробиотици и температуропонижаващи. С мазила и капки пък лекуват конюнктивита. 

Причинителят на херпангината е коксаки-А вирус от групата на ентеровирусите. Те са устойчиви във външна среда и спрямо химични дезинфектанти. Децата се заразяват по алиментарен път - от замърсена вода и хранителни продукти, както и по въздушно-капков път. Първоначално вирусните частици се размножават в гърлото и стомашно-чревния тракт, като предизвикват описаните по-горе оплаквания, както и коремни болки, гадене, а понякога и повръщане. Много рядко те преминават в кръвообръщението, засягайки по-далечни органи. В това отношение е опасно преминаването на вирусите към мозъчните обвивки и мозъка. 

Оплакванията започват от 2 до 6 дни след инфектирането и включват повишена телесна температура, която може да достигне стойности 39-40 градуса, отпадналост и увреждане на общото състояние. В областта на фаринкса се наблюдава хиперемия и оток в резултат от възпалението. След кратко време на това място се появяват и малките мехурчета, които по-късно се превръщат в болезнени язвички. Подчелюстните лимфни възли често са увеличени и леко болезнени.

Заболяването обикновено се самоограничава в рамките на около 2 седмици. През този период повишената температура и токсикоинфекциозният синдром могат да се задържат за различен интервал от време, обясняват специалистите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?