Следвайте ни

Гуруто на здравословния живот: Яжте често, но по малко

За да сме във форма през лятото, са ни нужни поне по литър вода и чай дневно, казва Илиян Найденов

viber icon

Илиян Найденов е специалист по здравословно хранене и спорт. Известен е със създаването на хранителни програми, както и с книгите си, посветени на детокса. 3 пъти шампион на България по културизъм, печели и трето място на Балканите. Получава лиценз от НСА и към момента развива бизнес, свързан със здравословния начин на живот - чайовете на The Green Bear. Описва се като най-обикновено момче, което започва да спортува на 14 години. Оттогава спортът е неизменна част от ​ежедневието му. Тъй като лятото е все по-близо, Илиян дава няколко съвета как да поддържаме не само теглото, но и здравето си.

"Едно от най-важните неща, което всеки трябва да направи, е да приема достатъчно течности. Експертите препоръчват да се пият поне 1 литър вода и 1 литър чай. Казвам чай не от гледна точка на бизнеса, а защото билките са това, което може да въздейства на човешкия организъм по здравословен начин. Другото важно нещо е да се храним често, с малки порции. Звучи малко клиширано и елементарно, но всъщност хората понякога пренебрегват точно елементарните неща. Хубаво е 4-5 пъти на ден да се приема свежа храна - плодове, зеленчуци, риба и понякога месо. Важно е да се дъвче добре, за да може стомахът да я усвоява лесно. Друго задължително нещо е движението. 5 км дневно ходене би било достатъчно, а ако се добави и елементарна 15-20-минутна гимнастика, ефектът би бил още по-добър. Много е важно хората максимално да редуцират стреса и да си освободят време за почивка. Един от основните фактори, които ни довеждат до влошаване на здравословното състояние, е именно стресът", обяснява Илиян.

Найденов споделя и няколко тайни от книгата си "Детокс 2.0". "Ключовата концепция в режима за един успешен и здравословен детокс, който наистина да се отрази положително на здравето, е той да бъде добре структуриран. Трябва да има плавно навлизане в процеса на детоксикация, следва пиков елемент и най-важното - да се осъществи едно правилно захранване. По този начин се гарантира плавното детоксикиране и се избягва шокиране на организма. Структурата на дните и подредбата на различните храни в режима е ключовият елемент за успеха му. Важно е човек да вникне в процеса и от психологическа гледна точка, за да продължи да се храни и да живее здравословно".

Найденов разказва и за разликата между чайовете на The Green Bear и обикновен билков чай, който всеки може да си купи от магазина. Според гуруто в здравословното хранене разликата е в самата рецепта и всеки чай се създава с определена концепция и мисия. "Искахме да направим нещо, което да благоприятства поддържането на здравословно тегло и да стимулира неговото намаляване. Тогава подбрахме билки, които е научно доказано, че спомагат за различни процеси в тялото, като изхвърляне на извънклетъчната вода, на токсините, регулиране на апетита и зареждане с енергия. Комбинацията от тези билки въздейства на организма така, че в действителност човек да успее да постигне оптимално тегло и да го задържи. Ключовото нещо и реално тайната на чайовете е в дозировката на всяка от съставките, така че крайният продукт да е максимално ефективен и безопасен. Естествено, това не е лекарство и само по себе си няма как да помогне, ако човек не полага усилия и не се храни здравословно, допъл​ва Илиян".

 

Още текстове от приложението "Марица Лято 2021" четете тук

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Коментари (1)

Абсурд

Абсурд

05.06.2021 | 23:24

Абсурдно е човек без медицинско образование да се изживява като "здравен" компетент.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?