Следвайте ни

Грип, настинка или COVID - как да ги различим

viber icon

Дори на лекарите понякога им е трудно да различат грипа от обикновената настинка. В повечето случаи тя започва с възпалено гърло и хрема, последвана от кашлица, която може да бъде суха или с храчки. В продължение на няколко дни човек има болки в гърлото, запушен нос, леко повишена температура, чувства слабост и главоболие.

Грипът, за разлика от настинката, се проявява внезапно и незабавно - „изцяло“: сред характерните му признаци са главоболие, болки в ставите, суха кашлица, болка и хрипове в гърлото, температурата се повишава до 41 градуса и често е придружена от студени тръпки. Пациентът изпитва обща слабост и заспива.

Имунологът Ирина Ярцева разказва за особеностите при протичането на коронавирусната инфекция и грипа, пише РИА Новости.

"Класически сме свикнали с факта, че при грип температурата е висока, до 39 градуса, и продължава шест дни. При Ковид-19 тя може да продължи до 10-12 дни и това се счита за лека форма ... А това изтощава", каза Ярцева.

Според нея при коронавирус тежката интоксикация и температурната реакция могат да бъдат по-сериозни, отколкото при грип. Както каза Ярцева, при COVID-19, за разлика от грипа, гърлото обикновено не се засяга.

"Катаралните явления - възпаление на лигавиците, са минимални. Някой може да загуби обонянието си, друг - не. Кашлицата отново е непредсказуема и освен това има увреждане на белите дробове", обясни имунологът.

Специалистът обобщи, че клиничната картина на COVID-19 като цяло е разнообразна и не е напълно изучена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай