Следвайте ни

Гръцки кардиолог: Бездимните продукти са по-малко вредни от цигарите за сърцето

Резултатите от проведено клинично проучване за бездимните продукти в Гърция показват подобрение на съдовата фунцкия само месец след спиране на цигарите и преминаване към тях 

viber icon

Д-р Игнатиос Икономидис е доцент по кардиология в университетската болница Атикон в Атина, Гърция. Доц. Икономидис е директор на отделението по съдова и превантивна кардиология, като е считан за един от водещите експерти в областта на ехокардиографията. Неговите интереси са основно в изследването на микроциркулацията, съдовата и миокардиалната функция при сърдечните заболявания, свързани с атерогенетични и възпалителни процеси. Доц. Икономидис е автор и съавтор в десетки публикации, като част от тях изследват различни бездимни изделия (електронни цигари, IQOS, никотин-заместващи терапии), ефектът им върху сърдечно-съдовата система и разликите с горимите цигари. 

Сред тях са следните проучвания за е-цигарите и IQOS: 

Въздействие от употребата на IQOS върху сърдечно-съдовата функция, резерва на коронарния поток, миокардна деформация и работата на миокарда след един месец употреба

Употребата на електронни цигари увеличава артериалната скованост и оксидативния стрес в по-малка степен отколкото пушенето на нормални цигари: изследване

Бездимните алтернативи са все по-популярни както у нас, така и в южната ни съседка – Гърция, като двете страни са водещи по тютюнопушене в ЕС. За да се изследва дали устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари са наистина по-малко вредни от обикновените цигари, водещи кардиолози провеждат проучване в клиниката за спиране на тютюнопушенето към университетската болница „Атикон“в Атина. 

„Тези продукти – електронни цигари и продукти с нагряване без горене – са много популярни. Те станаха много популярни в Гърция, както и в цяла Европа и САЩ. Това бе и причината ние да проведем тези проучвания“, споделя в интервю за Дарик радио доцент Игнатиос Икономидис, ръководител на независимото клинично проучване за бездимните алтернативи. „Към момента знаем от токсикологичните проучвания, че те отделят 99% по-малко токсични вещества от конвенционалните тютюневи изделия“, допълва кардиологът. Клиничното проучване сравнява електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн с горимите цигари по отношение на техния ефект върху маркерите за съдова функция и оксидативен стрес в кръвта.

Публикуваме цялото интервю с д-р Икономидис за резултатите от проучването, бездимните продукти и тяхното въздействие върху сърдечно-съдовата функция. 

В Гърция има много пушачи, както и в България. Бихте ли ни казали кои са най-ефективните мерки, които вие като кардиолог сте прилагал за спиране на пушене, за да убедите тези хора да откажат цигарите?

Клиниката ни за спиране на пушене в болница Атикон към Атинския университет е много натоварена и чрез прилагане на теста на Фагерстром ние сме установили, че 75% от гръцките пушачи са силно зависими от пушенето, което значи, че на тях им е много трудно да откажат цигарите. Спирането на пушенето за тези хора е много трудно. В нашата работа за спиране на пушене ние ползваме медикаменти за отказ от тютюнопушене с активно вещество Варениклин и никотинови дъвки. Но дори с този медикамент, при който има 100% успеваемост на третия месец, виждаме, че тези пушачи започват отново да пушат след една година, като процентът на хора, които са се върнали към цигарите е 55%. Така че имаме ефективни терапии за спиране на пушене, но много често хората започват отново да пушат, защото зависимостта към никотина е не само физическа, но и психологическа. Това трябва да бъде обсъдено с пушача – начините за справяне с тази зависимост. 

Имате много научни изследвания за нагреваемите тютюневи изделия. Бихте ли казали какво показват тези проучвания? Отчита ли се наистина намаляване на вредата? 

Тези продукти – електронни цигари и продукти с нагряване без горене – са много популярни. Те станаха много популярни в Гърция, както и в цяла Европа и САЩ. Това бе и причината ние да проведем тези проучвания. Към момента знаем от токсикологичните проучвания, че те отделят 99% по-малко токсични вещества от конвенционалните тютюневи изделия. Но това са данни само от in vitro проучвания и лабораторни токсикологични анализи, затова решихме да направим клинично проучване, в което сравняваме електронните цигари със или без никотин с конвенционалните тютюневи изделия по отношение на техния ефект върху маркерите за съдова функция и оксидативен стрес в кръвта. Установихме, че наистина при сравнение с конвенционалните тютюневи изделия се наблюдава намалена вреда във връзка в втърдяването и еластичността на артериите. Видяхме, че, когато пушачите преминат от конвенционални тютюневи изделия към електронни цигари, т.е. спрат да пушат в рамките на един месец, има подобрение на съдовата функция и оксидативния стрес, което вероятно се дължи на това, че те не вдишват въглероден окис. Това е едно от токсичните съединения, които пушачите вдишват при пушене. Това означава, че намаляването на вредата е научно обосновано. Употребата на новите изделия за намаляване на вредата има научна обосновка. 

Тези продукти са достъпни в Гърция от няколко години, както казахте. Какво наблюдавате в своята клинична практика?

Ние, като кардиолози, винаги съветваме хората трябва да спрат да пушат, независимо дали ползват електронни цигари, продукти с нагряване без горене или конвенционални тютюневи изделия. Но на пациенти, които са опитвали многократно и са спазвали фармакологични програми за отказ от цигарите, но не са успели, можем да предложим да заменят конвенционалните тютюневи изделия за пушене с електронни цигари или продукти с нагряване без горене. Другата кохорта са хората с психични разстройства, при които спирането не е вариант. Важна е и групата на бременните жени. Те трябва да спрат да пушат и някой трябва да им предложи друго решение. 

Виждате ли съществена промяна в биомаркерите при тези пациенти или е твърде рано да се правят подобни заключения?

Трябва да имаме клинична база, т.е. много епидемиологични проучвания за дълго време, за да бъдем сигурни. Това, което правим в момента, като подобни изследвания сa от колеги лекари в Италия и във Великобритания, където те са възприели подхода за намаляване на вредата чрез новите продукти, е да анализираме специфични маркери, за да установим ефектите от новите продукти върху сърдечносъдовата функция. Нашето проучване, публикувано в уважавано медицинско издание по кардиология, показва, че след едномесечна употреба се наблюдава подобрена съдова функция при пълно преминаване и цялостно спиране на пушене. И това вероятно се дължи на факта, че тук вече нямаме вдишване на въглероден окис, който принципно се вдишва при пушенето на цигари. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?