1553

Големите страхове в секса са три! Как да ги прескочите

Не се безпокойте, ако имате проблеми в секса. Може да ги преодолеете, ако четете внимателно.

Страхът от сексуалното представяне е доста често срещано явление, но това не означава, че трябва да живеете с тези чувства. Изобщо между секса и емоциите има дълбоки връзки, изследвани от различни експерти по сексуално здраве. В тази статия ще обсъдим най-често срещаните видове сексуално безпокойство, пишат нашите приятели от "Тялото".

И макар да звучи клинично, „сексуалната тревожност“ всъщност не е диагноза. Вместо това тревогите около секса често са симптоми на сексуална дисфункция или по-широки състояния на психичното здраве като тревожност или депресия.

А  ето и кои са трите най-често срещани видове сексуално безпокойство и как човек може да се справи с тях, според експертите по сексуално здраве:

- Безпокойство относно сексуалното представяне
- Посткоитална дисфория
- Разстройство на сексуално отвращение

Какво е сексуална тревожност?

Сексуалната тревожност наистина е общ термин, който включва всичко – от сексуални разочарования (с които всички се сблъскваме) до клинично диагностицирана сексуална дисфункция, според психолога д-р Джордан Руло. Тя отбелязва, че този тип тревожност се диагностицира само като дисфункция, когато проблемите продължават шест месеца или повече по време на поне 75% от сексуалните преживявания. В този момент човек вероятно ще има полза от среща със секс терапевт или специалист по сексуална медицина.

Тревожността обикновено се проявява в тялото ни като набор от симптоми: стягане в гърдите, главоболие, изпотяване, стомашно-чревен дистрес и др. Когато е свързано със секса, тревожността може да се прояви като избягване и проблеми, свързани с представянето. Това може да бъде неприятен цикъл или омагьосан кръг, при който тревожността ви засяга сексуалния ви живот и невъзможността да правите секс по начина, по който искате, което пък влошава тревожността ви.

Тази тревожност може да се почувства различно при различните хора. За някои се усеща като силно чувство на страх, слабо проникващо чувство на страх или натрапчиви негативни мисли като „Аз съм безполезен“, „Никой не би искал да прави секс с мен“ или „Ако правя секс, ще се случи нещо ужасно.“

Безпокойство относно сексуалното представяне

Тревожността относно сексуалното представяне възниква, когато човек осъзнава своето тяло, действия или подход към секса. Този тип безпокойство често има пряк ефект върху тялото ни, причинявайки проблеми като затруднено постигане или поддържане на ерекция и проблеми, свързани с възбуда или оргазъм.

Сексуалният терапевт Кейси Танър разделя мислите, свързани с безпокойството от представянето, на четири фази.

Изображение на тялото: „Как изглежда тялото ми, когато съм в тази поза?“
Функция на тялото: „Твърде дълго време ли ми отнема да стигна до оргазъм?“
Израз: „Звуците, които издавам твърде силни ли са?“
Ниво на умения: „Очевидно ли е, че нямам представа какво правя?“

Абсолютно нормално е да имате лоши опити в секса, независимо дали е с някой нов или с дългогодишен партньор. Освен това много от идеите ни за това как изглежда „перфектният секс“ идват от основното порно. Докато порното, нека бъдем честни, беше първото въведение в сексуалното образование за много от нас, то често поставя много нереалистични очаквания около нашите тела, сексуални дейности и удоволствие.

Тези проблеми стават клинични, когато се появяват последователно и многократно, дори с различни партньори. Известно е, че безпокойството, свързано с представянето, причинява сексуална дисфункция и е свързано с еректилна дисфункция, оргазмени разстройства, разстройства на възбудата и дори болка по време на полов акт.

Посткоитална дисфория

Дисфорията е вид тревожност, при която човек може да се почувства откъснат от тялото си. Това може да се прояви като полова дисфория, при която човек чувства, че тялото му не съответства на половата му идентичност.

Има друг вид дисфория, наречена посткоитална дисфория, която клиничните психолози категоризират като женско функционално разстройство, при което лицето изпитва негативни емоции, характеризиращи се с плач, чувство на меланхолия, тревожност, възбуда или агресия след секс. Въпреки че се съобщава главно при жени, има редки случаи и на мъже.

Това явление се причинява както от физиологични реакции, в резултат на „слизането“ на всички сочни невротрансмитери, които текат по време на интимност, така и от емоционални, които могат да бъдат резултат от намалено чувство на вълнение и близост, когато сексът приключи.

Разстройство на сексуално отвращение

Разстройството на сексуалното отвращение някога е било категоризирано като разстройство на сексуалното желание в четвъртото издание на DSM (Диагностичен и статистически наръчник за разстройства, ръководство, класифициращо и дефиниращо психичните разстройства) и определено като „постоянно или повтарящо се крайно отвращение към, и избягване на целия или почти целия генитален сексуален контакт със сексуален партньор.

Психиатрите спекулираха че разстройството на сексуалното отвращение се припокрива с вагинизъм, разстройство на сексуалното желание и фобии, но в крайна сметка беше премахнато от петото издание на DSM поради липса на доказателства и изключително редки случаи на диагнози. В днешно време е рядкост да се получи разстройството на сексуалното отвращение като диагноза защото патологизира две много нормални неща: разлики в либидото и асексуалност или демисексуалност. Разстройството на сексуалното отвращение предполага, че сексуалното желание е нормално и че липсата на желание е проблематична.

Въпреки че може да не е собствена клинична диагноза, избягването на секса е реално и може да се припише на травма или негативни асоциации със секса в резултат на културни, религиозни или обществени условия. Тези интензивни отвращения около секса могат да се дължат и на фобия. Ако случаят е такъв, пациентите могат да се възползват от вид терапия с експозиция, наречена разумен фокус, която представлява серия от все по-чувствени, а след това и сексуални упражнения с партньора в дома им.

Как да преодолеем сексуалното безпокойство

Отново ще кажем, че е нормално да изпитвате моменти на безпокойство около секса. Като общество бавно започваме да разбираме връзката между психичното здраве и ефекта му върху нашето сексуално здраве. Като се има предвид, че безпокойството относно секса е естествен отговор на многобройни потискащи послания за секс, сексуалност и взаимоотношения, сексуалната тревожност не е патология. С други думи, проблемът вероятно не е само сексуалният акт, а по-скоро нашите мисли и чувства за него. В повечето случаи ние несъзнателно проектираме тези чувства, когато участваме в сексуални дейности.

Най-важното нещо, което човек може да направи, е да работи, за да отдели чувството си за себе си от своите тревоги и симптоми. Трудно ни е да не приписваме тези проблеми на себе си и да не чувстваме, че телата ни не са наред, когато в действителност около нас има безброй неща, които влияят и обуславят нашите убеждения относно секса. Проучването на това сами или, ако е достъпно за вас, с професионалист като секс терапевт, може да даде представа за вашите задействания, което в крайна сметка може да помогне за идентифициране на основния проблем.

И това е ключът към преодоляването на сексуалната тревожност. Независимо от какъв тип сексуално безпокойство страдате, лечението зависи от основния проблем. Ако това е сексуална травма, тогава терапевтът трябва да помогне на пациента да преработи травмата си и да го научи на умения за сексуална комуникация. Ако това е сексуална болка, тогава това е насочване към лекар по сексуална медицина и тазов физиотерапевт. Ако това е история на негативни послания за секса, тогава това е психообразование за секса и предизвикателство/преформулиране на тези стари послания.

Ако сте в партньорство, съобщаването на вашите тревоги, предпочитания и нужди около секса е жизненоважно за дълголетието на връзката. Подкрепата на партньор може да промени живота ви. И ако вие сте партньорът в този случай, най-утвърждаващото и успокояващо нещо, което можете да направите, е да не приемате нито едно от тези опасения лично. Напомнянето на партньора ви, че все още го обичате и искате да работите по тези проблеми заедно, може да му даде точно силата, от която се нуждае, за да преодолее тревогите си.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?