Глаукомата не е страшна, ако се открие навреме

Тихият крадец на зрението мъчи над 8000 пловдивчани, страдат и новородени

За хората, страдащи от диабет, сърдечносъдови заболявания, високо или ниско кръвно налягане, има по-голям риск да заболеят от глаукома. За това предупреди водещият офталмолог д-р Станка Узунова. В застрашените групи влизат и тези, които имат кръвен родственик, болен от глаукома, при които е измерено повишено очно налягане, пациенти с късогледство, с очни травми в миналото, приемащи депресанти, както и всички над 60-годишна възраст. Бебетата също са уязвими. Установено е, че 1 на 10 000 новородени се ражда с глаукома. Точната бройка на болните в България обаче не се знаe. По неофициални данни за страната те са около 80 000 души, като в Пловдив са над 8000. 

 


Не трябва да се забравя, че глаукомата не е лечима и загубеното зрение не може да се възстанови. Ранното откриване на заболяването, известно като тихия крадец на зрение, и провеждането на съвременно лечение може да спаси зрението, категорична е д-р Узунова. Исторически погледнато, диагностичните тестове за глаукома се ограничават до измерване на очното налягане. Неговото повишаване е основен рисков фактор за развитие на болестта, но не е единственият. Не всеки човек с високо очно налягане има глаукома. Причина за това може да бъде увреждане на зрителния нерв. Затова диагностичният преглед включва не само измерване на очното налягане, но и оглед на зрителния нерв, измерване kd дебелината на роговицата, а компютърната периметрия е задължителна.

 Глаукомата е коварна не само поради факта, че предизвиква слепота. Тя може да остане скрита дълго време, тъй като няма характерни симптоми и да се диагностицира чак когато зрението започне да се влошава. Така пациентите могат да загубят до 40% от зрението си, без да го осъзнават. А ако заболяването не се лекува, глаукомните увреждания на зрителния нерв и зрителното поле необратимо прогресират до пълна слепота.

 


Затова единственият начин да се хване навреме, са регулярните очни прегледи. Д-р Узунова съветва всеки човек над 35 години, който е в категорията висок риск, да се преглежда на 1-2 години и всяка година след навършване на 45. Останалите трябва да правят рутинен очен преглед на 2-3 години, а след 65-годишна възраст - всяка година. Болестта може да се повлиява и управлява чрез намаляване на очното налягане с капки. Това трябва да се прави изключително под наблюдението от офталмолог и в никакъв случай да не се прилага самолечение. Ако се наложи,се прибягва до хирургическа намеса. Най-важното е пациентите да поставят очните капки както са изписани и да се преглеждат регулярно според индивидуален лечебен план. Това е особено важно, тъй като при 50 на сто от пациентите болни от глаукома поставяният в момента медикамент за понижаване на очното налягане не дава нужния резултат.    

 Д-р Узунова казва, че пациентът с глаукома може да води нормален начин на живот, но ключовата дума е умереност. Трябва да се избягва продължителен престой при намалено осветление. Приемането на течности трябва да бъде равномерно разпределено през деня. Глаукомните пациенти, които изпият много течност наведнъж, например литър вода, ще увеличат рязко очното налягане. Трябва да се избягва също консумацията на кафе и продукти, съдържащи кофеин, продължителното натоварване на очите, силни физически и психически натоварвания, прием на големи количества бира и друг алкохол, продължителното излагане на слънце или силна топлина. Добре е да се избягват всякакви прегрявания на тялото като слънчеви бани, сауна и горещи вани. Болните да не работят физически труд под силно слънце. Не е желателно и къпането в студена вода, защото това води до спазми на кръвоносните съдове и затрудняване на кръвообращението./Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?