Гладът ни води към преяждането и излишните килограми

Диетоложката Петя Раева с няколко безценни съвета за правилно хранене

Много от хората, страдащи от наднормено тегло в момента, се опитват да елиминират последствията, без да обръщат внимание на причините, довели до неприятните резултати от този процес. Ако искаме наистина да променим фигурата и здравето си обаче и да запазим това положение като константа, преди да се подлагаме на диети, ние трябва да променим навиците, които са ни довели до състоянието на наднормено тегло.

За да променим външния си вид, преди всичко трябва да променим хранителните си привички и по-конкретно един много специфичен фактор - глада. Ето какво споделя диетоложка номер едно на България Петя Раева по този важен въпрос: „Гладът е основната причина за преяждането. Гладът е стремеж за прием на храна, засищането спира процеса на хранене, а ситостта удължава интервала до следващото хранене и намалява излишния прием на храна между основните хранения. Но ние всички изпитваме глад, нали? Единственият начин за контролирането на телесното тегло е контролът върху апетита. Апетитът представлява вътрешна движеща сила за търсене, избор и прием на храна. Чрез контрола върху трите фактора - глад, засищане и ситост, ние можем да спечелим здравето си и добрия си външен вид“, споделя Петя Раева, чийто продукт за отслабване на база намаляване чувството на глад - New Green Line, се превърна в истински хит на пазара.

Според нея тайната за контрол на апетита се заключава във фразата „Ядене според порцията“. Човек консумира толкова, колкото му се предоставя, и е факт, че колкото по-голяма е порцията, толкова повече се усилва апетитът. Човек може да се нахрани с обикновена купичка супа, но когато му се сервира цял супник, е твърде вероятно той да продължи да яде и след задоволяване на глада си. Именно с контрол върху порциите трябва да се заемат всички, които искат да елиминират изначалните причини на затлъстяването. „Храната  трябва да бъде нещо много повече от средство за наяждане. Правилният начин е да се изпитва чиста, неподправена и несравнима с нищо друго радост от акта на хранене. Трябва да се добие навикът да се извлича възможно най-голяма наслада от малкото, вместо да се тъпчем до припадък с тежки и вредни храни. Разбира се, самата храна е от фундаментално значение. Петя Раева посочва като важни условия за здравословното и качествено отслабване фактори като разделно хранене, в което не се смесват въглехидратни храни с белтъчини и консумация на храни, включени в т.нар. Средиземноморска диета - риба, морски дарове, зехтин, зеленчуци, гъби, биопродукти. Хранене на определени интервали от време и ограничаването на прием на течности по време на самото хранене също са сред важните принципи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
baba

baba

23.04.2015 | 15:38

от кога пък стана първа диетоложка? Те тези от ДПС то дялан камък бееее, Беше хидроложка /виж Напоителни системи/, законотворка в НС, черешка на тортата, какво още? А като си отвори устата и с тия червени бузки, ужас....... Но е проумяла, че от книжки също се печели, особено книжки за диети.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?