2374

Геомагнитна буря ще удари Земята днес

На 11 април „мъртвото“ слънчево петно AR2987 изригна. То отдели огромно количество енергия под формата на радиация и предизвика и коронално изхвърляне на маса (включващо плазма и слънчев материал). Очаква се и двете да връхлетят Земята днес и да предизвикат както геомагнитна буря от клас G2, така и силни полярни сияния в горната атмосфера на планетата, прогнозира сайтът "Обекти".

Слънчевите петна представляват тъмни региони по повърхността на Слънцето. Те се образуват от интензивните магнитни потоци в интериора на звездата и могат да съществуват от няколко часа до цели месеци.

Идеята за „мъртво“ слънчево петно е по-скоро поетична, отколкото научна, пише сайтът и цитира Филип Джъдж, слънчев физик от Обсерватория за голяма надморска височина (HAO) към Националния център за атмосферни изследвания (NCAR). Конвекцията на Слънцето обаче кара тези слънчеви петна да се разпадат. От тях остават единствено тихи региони от повърхността на звездата с разстроен магнетизъм.

Слънчевите изригвания от клас C се срещат сравнително често и рядко оказват някакво влияние върху Земята. Понякога обаче, какъвто е случаят с това от 11 април, те са придружени от коронални изхвърляния на маса, които представляват масивни изхвърляния на плазма и магнитни полета от Слънцето, които пътуват през космическото пространство с милиони километри в секунда. Слънчевите изригвания от клас C рядко предизвикват коронални изхвърляния на маса. Дори и това да се случи, въпросните изхвърляния са бавни и слаби.

Когато короналните изхвърляния на маса ударят магнитното поле, обграждащо Земята, заредените частици от Слънцето могат да преминат по магнитните линии, водещи началото си от Северния и Южния полюс, и да си взаимодействат с газовете в атмосферата. По този начин се отделя енергия под формата на фотони и се образуват изключително красивите полярни сияния.

Първоначално се смяташе, че короналното изхвърляне на маса от понеделник ще предизвика слаба (G1) геомагнитна буря, която може да засегне сателитните комуникации и да предизвика леки смущения в електрозахранването. Сега обаче прогнозата за 14 април е за умерена (G2). На 15-и пък можем да очакваме буря от клас G1. Що се отнася до сиянията, те вероятно ще бъдат видими и на по-ниски височини от обичайното. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?