"Филип Морис" разработва бездимни продукти с намален риск за пушачите

„Филип Морис Интернешънъл“ разработва активно „продукти с намален риск“за пушачите в сравнение с традиционните цигари,това заяви д-р Жизел Бейкър, директор по научните въпроси на компанията, на медийна среща-дискусия в София.Тя представи резултатите от многостепенната научна програма на ФМИ - от дизайна на системата за нагряване на тютюн и продуктите за нея, през резултатите от лабораторните изследвания, токсикологичната оценка, пред-клиничните и клинични изпитвания, които се провеждат, както и относно възприятията и поведението на потребителите, и продължаващата оценка на продуктите след пускането им на пазарите по света.
Продукти с намален риск е термин, който компанията използва за продуктите, които са разработени с цел да имат потенциала да намалят риска за пушачите в сравнение с това да продължат да пушат.
Д-р Жизел Бейкър подчерта, че разработването на бездимни алтернативи има потенциал да промени живота на милиони мъже и жени, които пушат и не могат или не искат да се откажат. Тя уточни и впоследствие обясни причините за това, че трансформацията в тютюневата индустрия и специално на „Филип Морис“ е насочена към изграждането на бъдеще без дим, а не бъдеще без тютюн или никотин, като фундаменталната новост при новите продукти в сравнение с цигарите е премахването на горенето и замяната му с нагряване.
В света има близо 1,1 милиарда пълнолетни пушачи. Въпреки значителния напредък от 1980 г. насам за намаляване на пушенето, броят на пушачите в световен мащаб стабилно нараства, тъй като прирастът на населението се движи с по-бързи темпове от намаляването на броя на пушачите. Според прогнози на СЗО, от 2015 г. се очаква броят на пушачите да се запази към 2025 г.
Тютюнопушенето причинява редица сериозни заболявания (в това число: сърдечносъдови заболявания, рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест). Тютюневият дим се счита за причинител на близо шест милиона смъртни случая годишно. Предвид големия брой пушачи, които, според СЗО, ще продължат да пушат цигари, ФМИ виждат потенциал в разработването и предлагането на по-малко рискови алтернативи на цигарите за пълнолетните пушачи по света благодарение на науката и технологиите.
За да може един бездимен продукт да е успешен, трябва да отговаря на два критерия, отбеляза д-р Жизел Бейкър. Освен да има научно доказан намален риск, това не е достатъчно, той трябва и да удовлетворява изискванията на пушачите, като се доближава по вкус, сетивно удоволствие и ритуал до цигарите. Наред с вкуса и други сетивни аспекти, е важно да се осигури набавянето на никотин, което да е сходно с това при цигарите, за да се постигне приемане от пълнолетните пушачи.
Д-р Бейкър наблегна и на това, че е важно да се предлага разнообразие от бездимни продукти, за да се задоволят предпочитанията на пушачите. Тя представи продуктовото портфолио на ФМИ, върху чието развитие са фокусирани усилията на компанията. Две от продуктовите платформи представляват изделия с нагряване на тютюн и са предназначени за пушачи, за които е важен ритуалът, докато другите две продуктови разработки са електронни изпарители на базата на никотин и са предназначени за пушачи, които не търсят вкуса и сетивното удоволствие на тютюна, или вече ползват електронни цигари.
Освен разработката на даден нов продукт, неговото успешно предлагане на пазара и добрата информираност за характеристиките му са неизменна част от цялостния бизнес модел.
„Да продаваш цигари, не е като да продаваш електронно устройство“, отбеляза д-р Жизел Бейкър. Предлагането на иновативни технологични продукти изисква нов начин на работа и комуникация, като например създаване на центрове за обслужване на клиенти, които предлагат услуги, свързани с функционирането и техническата поддръжка на устройствата.


Премахването на горенето е в основата на продуктовия дизайн

Основният проблем при тютюнопушенето е горенето, а не никотинът. Според мненията на експерти и независими проучвания, макар че никотинът води до пристрастяване и не е безрисков, той не е основен причинител на заболяванията, свързани с пушенето.
Поради тази причина в основата на научната работа по разработване на бездимни изделия ФМИ залага на хипотезата, че вредата от пушенето и рискът от заболявания са пряко свързани с излагането на вредни вещества в дима, образувани при горене на тютюна. Температурата на върха на димящата цигара е над 800 ⁰С. При горенето на тютюна се отделят над 6000 вредни и потенциално вредни вещества, 100 от които са доказани канцерогенни.
Епидемиологията показва, че ако пушачът спре цигарите, рискът от развитие на заболявания, свързани с пушенето, намалява. „И тъй като отказът от него е „златният стандарт“ за оценка на намаления риск за пушачите, целта на компанията е да разработи продукти, чийто рисков профил е възможно най-близък до този при отказ от пушене“, отбеляза д-р Бейкър.
В научната си програма ФМИ прилага цялостна многостeпенна програма за оценка, която се базира на методите, използвани от фармацевтичната индустрия.
„Филип Морис Интернешънъл“ следва програма за научна оценка, в съответствие с указанията на Американската агенция по храни и лекарства. Основните направления в нея са: разработването на продуктови платформи, изследвания на химичния състав и физичните свойства на аерозола, извършването на токсикологична оценка и на клинична оценка и възприемане на поведение.
За да имат бездимните изделия положително въздействие върху общественото здраве, е важно непушачите да не започват да ги ползват, а пушачите, които имат намерение да се откажат от пушенето и в действително спрат, да не се откажат от това си намерение поради наличието на тези продукти.
ФМИ насърчава външната проверка на своите методи, данни и резултати. От 2011 г. насам компанията е публикувала над 160 статии и раздели в издания с взаимен научен контрол, в които описва своите подходи, методи и проучвания за оценка на продуктите.
„Трябва ясно да заявим, че най-доброто, което някой може да направи, е никога да не започва да пуши или да спре изцяло да употребява тютюн, ако вече е потребител. Също така трябва да е ясно, че бездимните алтернативи не са безрискови“. Същевременно д-р Бейкър подчерта, че това, в което „Филип Морис“ вярва, е, че преминаването на продукти, при които не протича горене, а нагряване на тютюна, е потенциално по-добрият избор за всички онези, които в противен случай биха продължили да пушат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?