1553
Следвайте ни

Факт ли е чудото? Откриха лек за Алцхаймер

viber icon

Проект за ново лекарство за пациенти с Алцхаймер показва интересни резултати и макар да е твърде рано за ентусиазъм, той би могъл да е пробив в търсенето на лечение за заболяването, съобщи АФП.

"Резултатите са насърчаващи и са първа стъпка", каза Андреа Пфайфер, ръководител на стартъпа "АC Immune", който разработва терапия за болестта на Алцхаймер съвместно с фармацевтичния гигант "Рош".

Компаниите правят оценка на ефективността на проекта и обявиха първи положителни резултати в края на август, които все още трябва да преминат независима оценка и да бъдат публикувани.
Основната молекула в новия препарат - семоринемаб, действа по все още неприлаган начин на заболяването. През последните двадесет години неуспехите в намирането на лечение само се увеличават.

Новата молекула е насочена към унищожаване на плаките, които се образуват от бета-амилоидите в мозъка на пациента. Те са един от двата основни фактора за заболяването.
Тази посока в изследванията в търсене на терапия почти не е дала резултати, с изключение на терапията на "Байоджен", получила миналата година одобрението на американските здравни власти.

През последните няколко години специалистите търсят как да въздействат върху поведението на тау-протеините в невроните. При пациентите с Алцхаймер те се натрупват и водят до смъртта на нервните клетки.

В тази посока действа и проектът на швейцарския стартъп и "Рош". Той съдържа синтетични антитела, които трябва да разпознаят тези натрупвания на тау-протеини и да ги разрушат.
В продължение на близо година лекарството е изпробвано върху пациенти с напреднала болест на Алцхаймер. Резултатите от изследването сочат, че спадът в когнитивните способности на приемалите експерименталното лекарство е почти наполовина по-малък, отколкото при пациентите, приемали плацебо.

За първи път се постигат такива положителни резултати от терапия срещу тау-протеините. Пред АФП невробиологът Люк Бюе подчертава, че това е едва втора фаза от тестовете на потенциалната терапия, върху ограничен брой пациенти. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?