Следвайте ни

Европейците водят все по-заседнал начин на живот

viber icon
Европейците седят прекалено много, било на работа, на дивана у дома или в колата. Ново изследване показва мащабите на този проблем, а лекарите вече бият тревога, пише „Дойче веле“.
 
Отдавна се знае, че заседналият начин на живот е вреден за здравето. В същото време, хората в европейските държави, които го практикуват, стават все повече. Учени от Мадрид направиха проучване, за да оценят мащабите на това явление. Те сравниха данните от четири допитвания, в които участваха повече от 96 000 граждани на Европейския съюз, а резултатите от него бяха публикувани в списание „BMC Public Health“, допълва БГНЕС.

Стана ясно, че всеки втори европеец прекарва седнал повече от четири часа и половина на ден. От 2002 до 2017 г. броят на германците, водещи заседнал начин на живот, се е увеличил със 7,4%. Има държави, в които ситуацията е още по-тревожна: във Франция ръстът за същия период от време е 17,8%, а във Великобритания – 22,5 %.
 
Това са тревожни данни, смятат експерти в областта на спортната медицина. На практика хората са достигнали крайна форма на пасивен начин на живот.

Заради пандемията от коронавирус заниманията във фитнеса изгубиха популярност, а с прехода към дистанционна работа хората започната да прекарват седнали още повече време. В домашния офис няма възможност човек да стане от стола и да отиде до колегата си, за да ум зададе някакъв въпрос, да се разходи по коридора или да се качи по стълбите, за да отиде в друг отдел или в столовата.

Домашният офис буквално привързва хората към работното им място, смятат медиците.
 
Според резултатите от проучването, жените седят по-малко от мъжете. За 15 години броят на жените, които водят заседнал начин на живот, се е увеличил с около 1 %, докато при мъжете този процент е 16.

 

Интересното е, че ниската физическа активност е по-разпространена сред младите хора, отколкото сред по-възрастните жители на Европа. Най-ярко е изразена негативната тенденция във възрастовата група между 35 и 44 години – там ръстът на водещите заседнал начин на живот се е увеличил с 15 %. Авторите на проучването смятат, че основната вина за това носят новите технологии. И на работа, и в свободното си време младите хора ползват повече смартфони и стриминг услуги, подчертават те.
Според експертите, седенето на едно място в продължение на четири часа и половина е пределът, след който се появява риск от развитие на хронични заболявания. Твърде дългото седене може да доведе до затлъстяване, диабет, повишено кръвно налягане и онкологични проблеми.

 

Основната причина, поради която седенето е опасно за здравето ни, е ниският разход на калории. Забавя се обмяната на веществата и дейността на сърдечно-съдовата система. Това, съответно, води до риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания като диабета. Продължителното седене оказва негативно влияние на вените, мускулите и стойката на тялото.

 

Това не може да бъде компенсирано напълно със спортни занимания след работа. Значително по-ефективно е да се променят позите по време на седене и да се става по-често. Положителен ефект би имало дори и простото надигане от стола.
 
Според Бернд Кладни – завеждащ отделение по ортопедия и травматология, проблемите започват още от училищна възраст. Заниманията по физическо възпитание често се заменят с други предмети. Училищата би трябвало по-активно да формират у децата желание да се движат, препоръчва той.

 

Физическата активност в ежедневния живот също би имала положително влияние. Вместо с асансьор е по-добре да се ползват стълбите. Ако трябва да разпечатате някакъв документ, не го правете на принтера на своето бюро, а на този в края на коридора. Може да слезете от метрото или автобуса една спирка по-рано и да повървите 10 минути пеша. Освен това е важно периодично да се правят специални упражнения. Освен това потенето на тренажорите в спортната зала два пъти седмично имат по-малък ефект, отколкото редовните физически занимания, разпределени равномерно в течение на деня.
 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?