Следвайте ни

Европа даде рамо за лечението на COVID-19 с кръвна плазма

viber icon

Над 200 служби за кръводаряване от целия ЕС бяха поканени да кандидатстват за финансиране за закупуването на оборудване за плазмафереза, т.е. оборудване за вземане на кръвна плазма от дарители. Предложението към тях бе отправено от Европейската комисия още през юли. Това действие има за цел да се окаже подкрепа за лечението на нови пациенти с COVID-19, които се борят с болестта, като се увеличи капацитетът за вземане на кръвна плазма от пациенти, които вече са се възстановили от нея. То е част от Инструмента за спешна подкрепа. Безвъзмездните средства са предназначени за публични и неправителствени служби за кръводаряване, които имат разрешение за вземане на кръвна плазма.

С това действие Комисията потвърждава ангажимента си към разработването на терапевтични средства, заявен в съобщението относно готовността на ЕС за справяне с евентуални бъдещи епидемични взривове.

По този повод комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: Кръвната плазма от възстановили се лица може да е обещаващо лечение на COVID-19. Благодарение на финансирането, което предлагаме днес, можем да напреднем с още една крачка във вземането на плазма. Затова приканвам всички заинтересовани страни да се възползват от него. В интерес на защитата на нашите граждани ще продължим и занапред да проучваме всички възможни варианти за подкрепа на разработването и достъпа до безопасни и ефективни лечения на COVID-19. Това остава нашата главна цел през идните седмици и месеци.

Лечението се състои в преливане на кръвна плазма от възстановили се лица на болни пациенти, за да се засили техният имунитет и способността им да превъзмогнат болестта. Преливането на плазма се използва и за пречистване на антитела с цел да се получи специален продукт срещу COVID-19 (имуноглобулин) като краткосрочна алтернатива на ваксините. Този продукт се прилага като профилактична инжекция на пациенти, уязвими лица и здравни работници или като лечение. Ефикасността на тези лечения понастоящем се проучва в цял свят, включително и по един научноизследователски проект на ЕС, финансиран по програма „Хоризонт 2020“. Предварителните резултати са обещаващи, предстои да бъдат получени резултатите от цялостните клинични изпитвания.

Тези лечения се основават на вземането на големи количества кръвна плазма, дарена от възстановили се пациенти.

В момента почти 75 % от плазмата, която вземат публичните служби за кръводаряване и Червеният кръст, се получава чрез дарения на цяла кръв, от която после се отделя плазмата. Много по-ефикасен метод е плазмаферезата — амбулаторна процедура, при която от дарителя се взема плазмата, а останалите кръвни съставки се връщат в организма му. При плазмафереза дарителите могат да даряват по-големи количества плазма наведнъж, както и да даряват на всеки 2 седмици, докато при даряването на цяла кръв този интервал е 3—4 месеца. Освен това така наречените „свръхдарители“ — тоест дарителите, чиято плазма е особено богата на антитела — могат да бъдат помолени да даряват многократно в рамките на няколко месеца.

Този бюджет ще подпомогне закупуването на уреди за плазмафереза и свързаното с тях оборудване, включително комплекти за вземане, съоръжения за съхранение, изпитване и характеризиране на плазма, както и за организационни програми.

Инструментът за спешна подкрепа, който беше приет от Съвета през април 2020 г., дава възможност на ЕС да предоставя неотложна помощ за преодоляване на последиците, произтичащи за хората и икономиката от кризи като сегашната пандемия.

Той осигурява за държавите членки стратегическа и координирана подкрепа на европейско равнище и подпомага усилията им за справяне с пандемията от COVID-19.

В областта на здравеопазването държавите членки вече използват този инструмент за посрещане на текущите си нужди. Той допринася и за готовността за справяне с евентуални бъдещи епидемични взривове и с евентуална втора вълна. По-конкретно, чрез него се подпомага превозът на стоки от първа необходимост, медицински екипи и пациенти, и се финансира механизъм за закупуването на основни медицински продукти за запаси и/или за разпределение за държавите членки.

В рамките на този механизъм на 28 юли беше подписан договор за осигуряване на дози от терапевтичен ремдезивир за около 30 000 пациенти от целия ЕС. За предпазване на здравните работници бяха закупени около 10 милиона маски, които в момента се доставят на партиди.

В съответствие със Стратегията на ЕС за ваксините значителна част от наличния бюджет на Инструмента за спешна подкрепа ще се използва за осигуряване на производството на ваксини в ЕС и на достатъчно доставки за държавите членки чрез предварителни споразумения за закупуване с производители на ваксини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Васил

Васил

03.11.2020 | 16:54

Ала-бала, приказки. Щяло да стане, ама кога?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?