3906

Eто тайните за железен имунитет през есента

За железен имунитет не е необходимо да се приемат конкретни хранителни добавки, а да се спазват някои лесни за изпълнение правила. Д-р Олга Уланкина разкри как да подкрепим имунната си система и да помогнем на тялото да остане здраво през есенно-зимния сезон.

На първо място си струва да обърнете внимание на диетата, почивката, физическата активност и други основни компоненти на здравословния начин на живот. Въпреки привидната си простота, тези принципи играят жизненоважна роля за това как работят защитните механизми. Освен това експертът препоръчва включването на определени храни и добавки като джинджифил, ехинацея, витамин С.

Подсилване на имунната система през есента

Когато диетата не съдържа достатъчно хранителни вещества и витамини и сънят не достига необходимите 7-9 часа, тялото изразходва голямо количество енергия, за да компенсира грешките в начина на живот и имунната система отслабва.

Междувременно висококачественото и разнообразно хранене - протеини и въглехидрати, омега мастни киселини, витамини и минерали - поддържа здравето на клетъчно ниво : хранителните вещества подхранват и защитават тъканите и органите от негативни ефекти, като им помагат да се възстановят по-бързо.

Почивката също играе важна роля за поддържане на имунната система: по време на дълбок сън се произвеждат цитокини - молекули, които помагат в борбата с възпалението. Недостатъчният сън може да доведе до отслабена имунна система.

Редовната физическа активност е също толкова важна. По време на кардио и силови тренировки кръвоснабдяването на тъканите се подобрява, лимфната система се активира, нивата на стрес намаляват. Всичко това има положителен ефект върху състоянието на имунната система. Тренировките трябва да са редовни. Прекомерното физическо натоварване не укрепва защитните сили на организма, а напротив, изтощава ги.

Витаминните добавки, билките и подправките също могат да помогнат на имунната ви система. Например, витамин С укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява микроциркулацията на кръвта, улеснявайки доставката на хранителни вещества до органите и тъканите. Отвари и тинктури, съдържащи джинджифил, ехинацея и женшен, имат имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства. Подправките, като куркума или чесън , имат противовъзпалителен ефект и предпазват клетките от увреждане благодарение на антиоксидантите, които съдържат, пише actualno.com.

Те обаче могат да се използват само според предписанието на лекар. Важно е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото, общото здравословно състояние и хода на хроничните заболявания. Например, витамин С или чесън в големи количества може да влоши хроничния гастрит, а билковият чай може да предизвика алергична реакция или да провокира движението на камъни в жлъчката, пояснява експертът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?