Следвайте ни

Ето кои са симптомите при лека форма на COVID-19

viber icon

Симптомите на лек COVID-19 могат да варират значително от човек на човек, от треска, кашлица до стомашно-чревни проблеми и пневмония. Това се потвърждава от новата работа на учените от Виенския медицински университет (Австрия), пише факти.бг.

Научни експерти заявяват, че новият коронавирус, който причинява COVID-19, засяга различните хора по различен начин. Повечето от заразените с covid (около 80 процента) имат леко до умерено протичащо заболяване. В същото време симптомите на тяхното заболяване са разнообразни.

„Курсът на инфекцията е тежък при 14 процента от пациентите и критичен в 5 процента от случаите, а леките симптоми на COVID-19 могат да варират в широки граници от човек до човек“, казват изследователи от Медицинския университет във Виена.

Те идентифицираха седем групи признаци, които характеризират леката форма на коронавирусна инфекция:

- грипоподобни симптоми с висока температура, студени тръпки, умора, кашлица

- настинки - с ринит, кихане, възпалено гърло

- болки в ставите и мускулите

- възпаление на лигавиците, включително очите

- белодробни проблеми: задух, възпаление

- нарушение на стомашно-чревния тракт

- загуба на мирис

Загубата на обоняние е признак за млада имунна система. Учените твърдят, че загубата на мирис и вкус, причинена от covid, засяга главно хора с „млада имунна система“, за която ехарактерен голяемия брой имунни клетки (Т-лимфоцити), които наскоро са емигрирали от тимусната жлеза.
Други отличителни маркери на лек COVID-19:

Трудно дишане. Ако тежкият ход на заболяването провокира белодробно възпаление, известно като синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), тогава при хора с лека форма, белодробният капацитет намалява. В някои случаи протича безсимптомно, което е опасно, тъй като човек не усеща липса на кислород в организма, което е необходимо за работата на най-важните му системи.

Сърдечна недостатъчност.Коронавирусът може да причини възпаление на сърцето, което може да доведе до миокардит, състояние, при което мускулите в сърцето се възпаляват, нарушавайки способността му да изпомпва кръвта в тялото.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?