Следвайте ни

Ето какво спасява сърцето след инфаркт

viber icon

Заради високата смъртност от сърдечни заболявания в цял свят учените търсят алтернативни подходи към терапията на инфаркта. На този етап доклинично изследване показало терапевтичния потенциал на витамин Е. 

“Един от най-ефективните антиоксиданти и противовъзпалителни агенти е витамин Е и неговите производни”, казва проф. Карлцхайнц Питър, заместник-директор по фундаментални и транслационни науки в Института по сърцето и диабета “Бейкър” и водещ автор на  изследването. 

Между другото, витамин Е вече е бил изпитван по повод предотвратяването на сърдечни пристъпи, но безуспешно. Сега обаче, учените твърдят, че са разбрали своята грешка:

Витамин Е трябва да бъде използван непосредствено в хода на лечението! Резултатите от доклиничното изследване показали, че благодарение на витамин Е значително се намалява увреждането на сърцето и възпалението, предизвикано от самия пристъп и последваща операция.

Освен това, не става дума за някакви свръхдози от витамина. Дозите на витамин Е, използвани в експеримента, са признати за безопасни от Научния комитет на Европейската комисия по хранителни продукти. 

“Следващата ни крачка е да тестваме вече одобрена рецептура на витамин Е сред пациентите, постъпващи с инфаркт на миокарда. - казва проф. Питър.

- Ние планираме да докажем положителния ефект с помощта на чувствителна магнитно-резонансна томография. В крайна сметка, разчитаме да създадем не скъпа и ефективна терапия”. 

източник: здраве.то

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?