1939

Ето какво се случва с тялото ни, когато спим голи

Учените съветват да захвърлим дрехите по време на съня, защото всъщност това носи много ползи за тялото ни.


Ето какво ще се случи, ако спим голи:

1. Подобрява се качеството на съня
Когато тялото ни навлиза във фаза на дълбок сън, телесната температура спада. През това време се произвеждат мелатонин и хормон на растежа. Но ако спите с дрехи, тялото се загрява повече и намалява интензивността на хормоните. В такъв случай е възможно дори да се събудите. Освен това оптималната температура в спалнята не трябва да надвишава 18 градуса. Малцина се съобразяват с това условие: пижамите и топлият въздух в помещенията пречат на нормалната терморегулация на тялото. Поради тази причина някои хора се потят много по време на сън.

2. Подобрява се състоянието на кожата
Спането без дрехи ще направи кожата ви по-сияйна, а косата – по-блестяща. Отново всичко това се дължи на мелатонина. Хормонът оказва положителен ефект върху състоянието на костите, мускулната маса, функционирането на имунната система и същевременно подобрява състоянието на кожата и косата.

3. Повишава се устойчивостта на организма към стрес
Най-честата причина за стрес е липсата на сън, което нарушава нивата на кортизол в кръвта. В резултат имунитетът страда и рискът от развитие на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както и депресия, се увеличава.

4. Подобрява се здравето на интимните органи
Някои синтетични (в повечето случаи нискокачествени) тъкани не позволяват на кожата да диша и създават своеобразен парников ефект. Това е отлична среда за размножаване на бактерии и гъбички в гениталиите, подмишниците и краката. Ако спите без дрехи, ще осигурите необходимата вентилация на тези зони. Друг плюс е, че рискът от дразнене на кожата и екзема също значително намалява (отново при условие, че спалното бельо е чисто и не предизвиква кожни реакции).

5. Подобрява се сексуалната функция
Липсата на облекло по един или друг начин се свързва с премахването на всички бариери между интимните партньори.

6. Забавя се стареенето
Както обсъдихме по-горе, топлината по време на сън предотвратява производството на мелатонин. Именно този хормон, заедно с хормона на растежа, е в състояние да окаже противостареещ ефект върху нашето тяло. Следователно в наш интерес е да спим голи, ако желаем да запазим младостта си за по-дълго.

7. Метаболизмът се ускорява
Мазнините, които присъстват в тялото, се разделят на няколко вида. Част от тях се преобразуват в енергия, за да се създаде топлина, която помага да се поддържа оптимална телесна температура. Когато спите без дрехи, метаболизмът ви се ускорява, което означава, че имате повече шансове да отслабнете.

8. Повишава се имунната защита на организма
Ако често боледувате, опитайте се да спрете да се навличате с дрехи и по-скоро се откажете от пижамата за сън. Това ще помогне на тялото ви да се закали и да започне да понася по-добре студа, пише struma.bg. Друг положителен ефект е, че когато спите на хладно, кръвното ви налягане спада. Многобройни проучвания показват, че сънят без пижама е от полза за поддържане на нивата на инсулин. По-ниската телесна температура по време на сън засяга два хормона, които спомагат за балансирането на инсулин, лептин и адипонектин. Тя съдейства за подобряване на цялостното ви здраве.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?