Следвайте ни

Ето как да се спасим от комари, кърлежи, мухи и паяци

viber icon

Етерични масла спасяват от  комари, кърлежи, мухи и паяци. Това съобщи  д-р Илияна Енчева-Матеева, началник на отделението по физиотерапия в МБАЛ „Централ Хоспитал“-Пловдив. Те  са нетоксична алтернатива за предпазване от насекоми и успешно се прилагат срещу ухапвания от кърлежи, комари, паяци, бълхи, предпазват от мухи, миризливки и други. Подходящо е да се поставят локално върху открити части на тялото дори по няколко пъти в деня. Могат да се използват и в дифузер, който да ги разпръсква в помещението. Желателно е чистите етерични масла да се разреждат в базово масло, като кокосовонапример, за да не се дразни кожата.


Босилекът се прилага локално върху засегнатото от кърлежи, комари и т. н. място. Може да се постави в дифузер или в стъклен спрей след разреждане.


Евкалиптът от дълбока древност се ползва за лечение на рани, защото води до бързото им заздравяване, както и за предотвратяване на инфекции.


Чаеното дърво, което набира огромна популярност в последно време, помага за лечение на рани, получени след ухапване от насекоми, като се нанася върху тях. Добре се комбинира с лавандула. С него трябва да се внимава, ако в дома има домашни любимци, защото е токсично за тях.


Често терапевтите препоръчват и правят комбинации от етерични масла срещу комари, бълхи, кърлежи, мухи и паяци. Най-ефективната е, когато се смесят кипарис, чаено дърво, кедрово дърво, лавандула, евкалипт, пачули и босилек.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Адмирал Куроедов

19.06.2019 | 23:07

Чудесна рецепта! Още утре тръгвам да ги търся къде растат тия чудотворни дървета. За Кършака питам...

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?